Blunder met ‘datalek van jewelste’, gegevens ambtenaren op straat

Blunder met ‘datalek van jewelste’

RHEDEN – De gemeente Rheden heeft samen met Arnhem en Renkum met hun gedeelde bedrijfsvoering een blunder begaan door privégegevens van ambtenaren te verstrekken aan een schoonmaakbedrijf. Dat bedrijf stuurde ambtenaren vervolgens een ‘welkomstpakket’ op hun thuisadres.

Rheden, Arnhem en Renkum hebben hun bedrijfsvoering samengevoegd onder de naam De Connectie. Die organisatie sloot een contract met schoonmaakbedrijf Asito. Ambtenaren van De Connectie kregen daarna ineens post van dat bedrijf. “Een welkomstpakket”, zegt een anonieme bron, die zich erover verbaasde thuis post te ontvangen van een commercieel bedrijf.

Duizend ambtenaren
In totaal ontvingen ongeveer duizend ambtenaren van De Connectie en de gemeente Arnhem post van Asito. De pakketjes werden rond 6 februari verstuurd.

‘Datalek van jewelste’
Na interne vragen werd duidelijk dat adresgegevens van medewerkers met het bedrijf zijn gedeeld. Ambtenaren kregen daarover vervolgens een mail met daarin excuus van De Connectie, plus de belofte dat de privégegevens worden verwijderd. “Een datalek van jewelste”, zegt de tipgever tegen Omroep Gelderland.

Inschattingsfout
De gemeente Arnhem verwijst desgevraagd nadrukkelijk naar De Connectie. Daar laat een woordvoerder weten dat er ‘een inschattingsfout’ is gemaakt. “Asito wilde zichzelf op een ludieke manier introduceren bij medewerkers, met een pakketje met daarin onder meer schoonmaakdoekjes en handgel. Het was de bedoeling dat pakketje bij iedereen op het bureau neer te zetten, maar omdat iedereen thuiswerkt, had dat geen zin.”

‘Hadden pakketjes zélf moeten versturen’
De Connnectie erkent dat de privé-adressen nooit verstrekt hadden mogen worden. “Wij hadden die pakketjes gewoon zélf moeten versturen, en dat niet door Asito laten doen. Dan was er niets aan de hand geweest”, zegt de woordvoerder.

Het schoonmaakbedrijf heeft laten weten alle adresgegevens van ambtenaren écht te verwijderen. “Daarmee is dit een éénmalig iets geweest”, besluit de woordvoerder.

Het bericht Blunder met ‘datalek van jewelste’, gegevens ambtenaren op straat verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden