Politie grijpt in op stembureau in Rheden vanwege mondkapjesweigeraar

Foto: pixabay

DE STEEG – De politie heeft woensdagmorgen ingegrepen op het stembureau in Rheden, Ons Huis aan het Meester B. van Leeuwenplein. Een inwoner wilde stemmen zonder mondkapje en gaf aan een ontheffing te hebben van de Rijksoverheid. Zowel de voorzitter van het stembureau als agenten concludeerden dat de Rhedenaar geen geldige ontheffing kon laten zien.

“Ik heb een slecht hart en krijg het benauwd van een mondkapje”, verklaarde de man, met wie Omroep Gelderland contact had. Volgens hem was het document dat hij bij zich had rechtsgeldig. “Ik moest van het stembureau maar een verklaring halen bij mijn cardioloog, kreeg ik te horen.”

Gemoederen verhit
Burgemeester Carol van Eert van Rheden spreekt de geldigheid van het document tegen. “Ik heb met de voorzitter van het stembureau gesproken en het verslag dat agenten hebben gemaakt gelezen.”

De politie was erbij gehaald omdat de gemoederen verhit dreigden te raken. “De man heeft iets vaags laten zien dat niet aan hem persoonlijk gelieerd was”, zegt Van Eert.

‘Goed gedaan’
Hij stelt dat de voorzitter van het stembureau die de man belette zijn stem uit te brengen, goed heeft gehandeld. “De man sprak zich op heftige toon uit tegen de mensen van het stembureau. Mondkapjes zijn niet verplicht omdat we het leuk vinden. Ze zijn er om de verkiezingen veilig te laten verlopen.”

Van Eert nodigt de Rhedenaar uit zijn stem alsnog uit te brengen. “Het is zijn democratische recht. Maar als voor hem geen uitzondering geldt, zal hij toch echt een mondkapje moeten dragen.”