Rozendaler krijgt 12 maanden cel

Rozendaler krijgt 12 maanden cel Foto: Studio Rheden

ROZENDAAL – Twee jongens die afgelopen oktober betrokken waren bij de fatale pedojacht op oud-docent Jan Kruitwagen (73) zijn dinsdag veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Drie anderen kregen een taakstraf van 200 uur opgelegd, naast zes maanden voorwaardelijke celstraf.

De vijf, waarvan er vier minderjarig zijn, stonden terecht omdat zij Jan via een chatsite lokten voor een seksafspraak met een 15-jarige jongen. Vervolgens werd hij zwaar mishandeld in de Arnhemse Spijkerstraat, ter hoogte van de Prins Hendrikstraat. Even later overleed hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Hoewel de groep Jan aanzag voor pedofiel, blijkt volgens de officier van justitie (OvJ) uit niets dat hij eerder pogingen deed om seks te hebben met minderjarigen. “Hij was geen monster waarop moest worden gejaagd.”

Rozendaal
De onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn voor jongens van 17 en 19 uit Rozendaal. De meerderjarige verdachte werd door de officier van justitie beschreven als een ‘sociale lieve jongen’. “Dit zijn geen pedojagers”, sprak hij over de daders, die uit goede gezinnen komen.

De rechter veroordeelde vier van de jongens voor het medeplegen van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Een van hen is medeplichtig aan dat feit.

Volgens de rechter is het misdrijf zo ernstig en zijn de gevolgen zo groot, dat geen andere straf dan (voorwaardelijke) jeugddetentie passend is. De vijf jongeren moeten ook een schadevergoeding van ruim 60 duizend euro betalen aan de drie zoons van de slachtoffer.

Foto: Persbureau Heitink

Het bericht Rozendaler krijgt 12 maanden cel verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden