Rozendaler krijgt 12 maanden cel

Foto: Persbureau Heitink

ROZENDAAL – Twee jongens die afgelopen oktober betrokken waren bij de fatale pedojacht op oud-docent Jan Kruitwagen (73) zijn dinsdag veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Zijn jongere broertje kreeg een taafstraf. Drie anderen kregen een taakstraf van 200 uur opgelegd, naast zes maanden voorwaardelijke celstraf.

De rechtbank legt 19-jarige jongen uit Rozendaal een jeugddetentie op van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zijn 17-jarige broertje uit Rozendaal krijgt ook een jeugddetentie van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met daarbij als voorwaarde dat hij moet meewerken aan behandeling. Beide krijgen ook een proeftijd van 2 jaar.

De vijf, waarvan er vier minderjarig zijn, stonden terecht omdat zij Jan via een chatsite lokten voor een seksafspraak met een 15-jarige jongen. Vervolgens werd hij op 28 oktober 2020 zwaar mishandeld in de Arnhemse Spijkerstraat, ter hoogte van de Prins Hendrikstraat. Een van de jongens filmde de confrontatie zelfs. Even later overleed hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Hoewel de groep Jan aanzag voor pedofiel, blijkt volgens de officier van justitie (OvJ) uit niets dat hij eerder pogingen deed om seks te hebben met minderjarigen. “Hij was geen monster waarop moest worden gejaagd.”

Rozendaal
De onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn voor jongens van 17 en 19 uit Rozendaal. De meerderjarige verdachte werd door de officier van justitie beschreven als een ‘sociale lieve jongen’. “Dit zijn geen pedojagers”, sprak hij over de daders, die uit goede gezinnen komen.

De rechter veroordeelde vier van de jongens voor het medeplegen van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Een van hen is medeplichtig aan dat feit.

Volgens de rechter is het misdrijf in het Spijkerkwartier in Arnhem zo ernstig en zijn de gevolgen zo groot, dat geen andere straf dan (voorwaardelijke) jeugddetentie passend is. In de uitspraak staat ook dat de vijf jongeren een schadevergoeding van ruim 60 duizend euro moeten betalen aan de drie zoons van de slachtoffer.

Foto: Persbureau Heitink