Handtekeningen tegen windmolens Spankeren overhandigd

Foto: Studio Rheden

SPANKEREN – Een petitie met ruim zestienhonderd handtekeningen tegen de plaatsing van windmolens bij Spankeren is woensdagavond aan wethouder Dorus Klomberg van Rheden gegeven. De petitie kwam er omdat omwonenden geen andere manier zagen om hun mening te geven.

“Heel veel mensen wilden hun mening geven, wilden er iets over zeggen”, vertelt initiatiefnemer Anita Werkman. “En er was niet echt een mogelijkheid om dat te doen.” De petitie werd opgezet en 1667 keer ondertekend, allemaal door mensen uit de buurt. “We hebben de statistieken erbij gedaan, dat je precies kan zien ‘waar komen de mensen vandaan?’ en deze mensen komen allemaal uit de omgeving van dit gebied.”

Naast de petitie kunnen inwoners ook via andere wegen hun stem laten horen. “We hebben best veel ingezet op contact krijgen met de inwoners”, legt wethouder Klomberg uit. “Onder andere via burgerpanel ‘Rheden Spreekt’, interviews en gesprekken met inwoners.”

Werkman vulde de enquête van ‘Rheden Spreekt’ ook in, maar stopte halverwege. “Het zou een kwartiertje duren, maar na die tijd was ik halverwege want ik moest er heel veel bij schrijven omdat ik mijn informatie niet kwijt kon.” Dat ze een plek aan moest wijzen waar ze windmolens wil zien was de druppel. “Toen had ik zoiets van ‘dit gaat me te ver, ik wil ook kunnen aangeven hoe ik erover denk.’”