Rheden stoeit met zon en wind

Foto: Pixabay

DE STEEG – De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.

Windenergie komt er voorlopig niet omdat er veel weerstand is onder omwonenden. Een petitie tegen het plaatsen van twee molens aan de Broekdijk bij Spankeren werd ruim 1600 keer ondertekend.

Bovendien is nog niet duidelijk wat precies het leefgebied is van de Wespendief. Dat is een beschermde roofvogel die op de Veluwe en rond het Soerense Broek bij Spankeren zijn leefgebied heeft. In de komende twee jaar moet duidelijk worden waar de vogel precies zit.

Om niet helemaal stil te staan in die periode blijft zonne-energie op kleine schaal wel mogelijk. Het gaat dan wel om initiatieven die op draagvlak kunnen rekenen bij inwoners. Dat is het compromis dat gesloten werd na twee avonden vergaderen. De raadsvergadering begon dinsdagavond, maar het onderwerp leverde zoveel discussie op dat er woensdagavond een vervolg kwam.

Na toezeggingen van wethouder klimaat en duurzame energie Dorus Klomberg en een paar aanpassingen in het voorstel was een ruime meerderheid voor. Alleen de fractie van GPR Burgerbelangen (GPRB) was tegen.