A348 tussen Arnhem en Dieren krijgt deze zomer nieuw asfalt

Foto: politie Velp

REGIO – De snelweg A348 tussen Arnhem en Dieren krijgt vanaf de zomer een nieuw en duurzaam asfalt. Dit asfalt bestaat voor 98% uit gerecyclede asfalt en komt in beide richtingen op slechts één rijstrook van de A348.

Het oude asfalt van de A348 is volgens de provincie te grof is om gerecycled te worden. Volgens Boskalis komt het tweedehands asfalt, dat fijner is, uit Amsterdam. Dit is één van de resultaten uit de gezamenlijke zoektocht van provincie Gelderland en Boskalis naar een zo duurzaam mogelijke A348.

Daarnaast wordt ook het bestaande geluidsscherm bij Velp vervangen door een biobased geluidscherm. En er komt een praktijkproef met breedband en de Middachterbrug krijgt een stillere voegovergang.

Het vertrekpunt volgens provincie Gelderland is beheer en onderhoud van de bestaande weg met zo min mogelijk CO2-uitstoot, zo circulair mogelijk en met zoveel mogelijk aandacht voor waterveiligheid en natuur.

Bij het beheer en onderhoud gaat provincie ook onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden van ICT-toepassingen. In de eerste fase komen er slimme camera’s en CO2-, fijnstof- en geluidmeters en worden voertuigen op de A348 gewogen. Ook komen er sensoren om de levensduur van het asfalt en de Middachterbrug te meten.