Rhavy (15) brengt gevonden granaat zelf tot ontploffing

Foto: ‘Ministerie van Defensie’

VELP – Een spannende dag voor de 15-jarige Rhavy. De tiener vond donderdagmiddag een oude granaat in de Biljoenvijver in Velp en mocht die zelf tot ontploffing brengen. Rhavy zat met zijn voeten in het water toen hij opeens wat voelde. Hij zag direct dat het om een granaat ging en alarmeerde de hulpdiensten.

De politie kwam daarop ter plaatse en die schakelde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in. Na onderzoek bleek het om een Engelse brisantgranaat te gaan.

Op de knop gedrukt
Vanwege het type explosief werd besloten om het niet te vervoeren, maar ter plekke te vernietigen. Nadat de EOD de springstof had klaargemaakt waarmee de granaat tot ontploffing kon worden gebracht, mocht Rhavy op de ‘plofknop’ drukken.

Als dank kreeg Rhavy uit Giesbeek een scherf mee voor in zijn vitrinekast. Volgens de politie en de EOD heeft de jongen goed gehandeld.