Linten waarschuwen voor jeukrups in Rozendaal

Lintje voor eikenprocessierups in Rozendaal Foto: Studio Rheden

ROZENDAAL – Rond de eikenbomen aan de Ringallee tussen Rozendaal en Velp zijn donderdag rood-witte linten gespannen. De linten waarschuwen voor de eikenprocessierups in deze bomen.

“Het is moeilijk te voorspellen hoe groot de overlast wordt”, zegt Jaap Wijlhuizen die zich binnen de gemeente Rozendaal bezighoudt met de bestrijding.

“In 2019 heeft het een dag hard gewaaid, waardoor de nesten uit de bomen vielen en de haren zich verspreiden. Vorig jaar verwachtten we ook veel overlast, maar toen bleef het uit.”

Om de overlast te beperken is de gemeente vooraf aan het bestrijden geweest. “We zijn twee jaar geleden vogelhuisjes op gaan hangen, omdat de koolmezen de rupsen eten en dat doen we nog steeds”, zegt Wijlhuizen.

Ophangen vleermuiskasten

Maar er wordt ook nagedacht over het ophangen van vleermuiskasten. “Omdat vleermuizen de vlinders eten die de eitjes leggen waar de rups uitkomt, dan zijn meteen ook alle eitjes weg.”

Daarnaast zijn er aaltjes, een biologisch bestrijdingsmiddel, in de bomen gespoten en worden de nesten opgezogen zodra ze zichtbaar worden.

Tips bij klachten

Wijlhuizen heeft enkele tips als inwoners klachten hebben. “De meeste plekken waar nesten zitten zijn bekend, omdat ze steeds op dezelfde plek terugkomen. Mochten mensen nu een nest vinden op een boom die niet gemarkeerd is, kunnen ze contact met de gemeente opnemen.”

Inwoners die last hebben van de brandharen wordt geadviseerd huishoudelijke middelen te gebruiken. “Met plakband verwijder je de haren en kalmerende crème verzacht de jeuk. Wordt het echt erg, bel dan de huisarts.”

Door: Mediapartner Studio Rheden