Schoolreisje op het spel in textielrace

Foto: video still Studio Rheden

RHEDEN – Leerlingen uit groep 6 van de Mauritiusschool in Rheden doen ook mee aan de textielrace. De race is een wedstrijd tussen scholen. Het moet kinderen bewust maken wat het kost om kleding te maken, maar dat is voor de kinderen niet het leukste van de actie.

“Het leukste is dat we een schoolreisje kunnen winnen”, zegt Jelmer. De school die de meeste punten verzamelt krijgt de prijs. Punten kunnen op verschillende manieren gehaald worden. “We wegen de zakken en schrijven dat op in de computer”, legt Jelmer uit.

“De score zetten we op de website van de textielrace zodat we punten krijgen voor die kilo’s.” Een andere manier om punten te verzamelen is het maken van nieuwe spullen uit de oude kleding. “We hebben al mondkapjes gemaakt en kleine shirtjes voor het Nederlands Elftal.”

Stukje bewustwording
Behalve om te winnen, heeft de school nog een andere reden om mee te doen. “Het is ook een stukje bewustwording”, zegt juf Pauline van der Goot. “De problematiek als wij hier spullen willen hebben, wat dat betekent voor kinderen. Omdat er nog steeds veel kinderarbeid is. Het gaat altijd ten koste van anderen.”

Enthousiast aan de slag
Om zoveel mogelijk kleding in te zamelen maakten de kinderen zelf affiches die bezorgd zijn in de buurt. Dat leverde al een hoop zakken met textiel op. “Op maandag en vrijdag komt de organisatie de kleding halen. We hebben twee karren staan, maar dat is eigenlijk te weinig”, zegt de juf.

Textiel inleveren kan nog tot en met 1 juli. In de weken daarna wordt bekend welke school gewonnen heeft. Andere scholen die in Rheden mee doen zijn de Anne Frankschool in Ellecom en de Expeditie in Dieren. Naast Rheden doen ook scholen in Doesburg, Brummen en Zutphen mee in deze regio.