Minder auto’s en motoren welkom op de Posbank

Minder auto’s en motoren welkom op de Posbank Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Als het aan omwonenden en gebruikers ligt, zijn er straks minder auto’s en motoren welkom op de Posbank. Dat is een eerste, belangrijke, uitkomst na een week informatie ophalen voor het masterplan Veluwezoom.

De informatie komt uit inspraaksessies voor belangengroepen en via een enquête die iedereen in kon vullen. “Uit deze sessies werd wel duidelijk dat het gemotoriseerd verkeer een halt toegeroepen moet worden”, zegt Freek te Brinke van de Fietsersbond.

“Niet alleen corona zorgt voor extra verkeersdruk, het ging toch al omhoog. Op drukke dagen gaan er duizenden auto’s omhoog. Als de parkeerplaatsen vol staan, gaat iedereen rondjes rijden. Daar is het gebied te kwetsbaar voor.”

Wel of niet afsluiten
Te Brinke wil graag dat de toegangswegen voor auto’s en motoren afgesloten worden. Vera de Bruijn van de Motoractiegroep gaat dat te ver. “Ik kies niet voor een volledige afsluiting, maar ook wij snappen dat het zo niet meer kan.” Ze is niet ongevoelig voor de kritiek die er is. “We snappen de zorgen over de natuur en van bewoners. Het rondje Posbank moet anders ingevuld worden, bijvoorbeeld met eenrichtingsverkeer.”

Ruim duizend reacties
De gemeente Rheden is tevreden over de bijeenkomsten en de resultaten van de enquête. De vragenlijst werd 1072 keer ingevuld. “Tijdens de bijeenkomsten voelde ik de enorme betrokkenheid van de deelnemers”, zegt wethouder Ronald Haverkamp. “Maar ook als ik zie hoeveel mensen de moeite hebben genomen om de online vragenlijst in te vullen, ik ben daar heel blij mee.”

De gemeente gaat nu meerdere scenario’s uitwerken. Direct na de zomer worden deze aangeboden aan de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal en Natuurmonumenten. Zij kiezen één scenario dat uitgewerkt wordt tot het uiteindelijke plan. Ronde de jaarwisseling moet dat vastgesteld worden.

Wisselende meningen
De Bruijn van de Motoractiegroep is positiever over het gebruik van de resultaten dan Te Brinke van de Fietsersbond. “Ik ga er van uit dat er serieus naar gekeken wordt”, zegt De Bruijn. “En dan is het aan de gemeente. Wat het wordt, daar heb ik vrede mee.”

Te Brinke is bang dat de politiek uiteindelijk geen lef toont. “Er wordt wel van alles voorgesteld wat de gemeente zegt te gaan doen, maar vervolgens wordt er wat anders gedaan. Er wordt geluisterd naar tien schreeuwers en niet naar 140 anderen die wel met goede ideeën komen. Maar iedereen vindt dat er wat moet gebeuren, je kunt niet jarenlang meer zo doorgaan.”

Het bericht Minder auto’s en motoren welkom op de Posbank verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden