Stilte in buitenbaden, behalve bij baantjestrekken

Zwembad Klarenbeek Foto: RTV Arnhem

ARNHEM – Door de koele en natte zomer is het dit jaar rustig in de buitenbaden in de regio. Vooral recreatieve zwemmers blijven weg. Toch is niet alles kommer en kwel.

“We draaien erg goed”, zegt Moreno Morais van Openluchtzwembad Klarenbeek. “Maar het is wel anders dan wanneer het dertig graden is.” In het Arnhemse bad komen op dit moment dagelijks zo’n driehonderd tot vijfhonderd zwemmers. “Dat zijn wel banenzwemmers, het recreatief gebruik is minder door het weer.”

Even verderop in Rheden is ook te merken dat het rustiger is. “Het is lastig inschatten hoeveel minder bezoekers er zijn, maar het is dramatisch”, zegt Martha Bokhoven van De Hangmat. Net als in Klarenbeek zijn er in Rheden vooral zwemmers te vinden die baantjes trekken. “Banenzwemmers zijn er altijd, daar is het al sinds we in april opengingen druk mee.”

Hopen op beter weer

Zowel Morais als Bokhoven hopen dat het aantal bezoekers later deze week aantrekt, als de temperaturen stijgen. “Ik ben ervan overtuigd dat het beter wordt komende week”, zegt Morais. “Maar het is wel vakantietijd en dat helpt niet.” Bokhoven sluit zich bij hem aan. “Het bezoekersaantal zal aantrekken, nu maar hopen dat de voorspellingen kloppen.”

Voor het bad in Klarenbeek is het seizoen ondanks de lagere bezoekersaantallen toch geslaagd. Morais: “Wij zijn samen met Amsterdam en Utrecht al heel vroeg opengegaan. Veel mensen kwamen toen voor het eerst en die blijven dan het hele seizoen.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem