Sem (11) maakt natuurfoto’s waar iedereen jaloers op is

Sem en Floris Scheerder uit Rheden.  Foto: Floyd Aanen

– Veel natuurfotografen wrijven zich deze dagen enthousiast in de handen: de heide staat namelijk volop in bloei.

En dat geldt niet alleen voor de ervaren beroepsfotograaf, de 11-jarige Sem Scheerder uit Rheden geniet ook van de hei. En hij komt regelmatig met prachtige platen thuis. “Ik stel alles handmatig in”, zegt Sem trots. “Dan krijg je mooie foto’s!”

Dit verhaal is misschien wel het beste te bekijken: doe dat hier.

Opa

Zijn opa Jan Scheerder was vroeger fotograaf van beroep. De vonk sloeg nog niet direct over op Jans zoon Floris, maar wel op zijn kleinzoon Sem. Opa Jan overleed een kleine vier jaar geleden. Sem wilde ook foto’s gaan maken en kreeg van oma toestemming om de oude apparatuur van opa te gebruiken.

Hij vond het direct geweldig. Sinds een jaar is hij regelmatig in de natuur van Gelderland te vinden voor mooie foto’s. “De Posbank ligt in onze achtertuin en daar kan ik mooie foto’s maken.”

Lovende reacties

Hij deelde zijn foto’s op verschillende plekken, onder anderen op zijn Facebookpagina. De reacties zijn lovend. Zijn vader trekt met hem mee. En kennelijk heeft ook hij toch nog iets meer van zijn vader meegekregen dan hij vroeger dacht, want ook vader Floris heeft inmiddels een camera gekocht en fotografeert vrolijk mee. “Ik moest wat te doen hebben als ik mee ging dus heb ik zelf ook maar een camera gekocht.”

Sem kreeg een nieuwe camera van zijn ouders en hij gebruikt tegenwoordig de lenzen van opa. Samen met zijn vader trekken ze er regelmatig op uit om mooie natuurfoto’s te maken. Soms staan ze al om 5 uur ’s ochtends op om bijvoorbeeld wild te spotten en dit vast te leggen. “Heerlijk om zo vroeg al de natuur in te gaan”, zegt Sem. “Ik ben blij dat hij niet dag en nacht achter de spelcomputer zit en lekker meegaat”, zegt zijn vader. En hoewel er op jonge leeftijd natuurlijk nog veel kan veranderen, heeft Sem inmiddels ook al besloten dat hij later van de fotografie zijn vak wil maken.