Eerste struikelsteen voor heldhaftige Dierense dominee

Foto: gemeente Rheden

DIEREN – Dieren heeft voor het eerst een stolpersteine. De steen ligt voor de hervormde pastorie aan de Zutphensestraatweg en is een eerbetoon aan Gerrit Plantagie, in de Tweede Wereldoorlog dominee in Dieren en lid van het verzet. Verraad kostte hem het leven.

De dominee wordt gezien als één van de initiatiefnemers van het verzet in Dieren tegen de Duitse bezetter. Zijn kerk werd een verzetskerk. Plantagie verborg wapens en een radiozender onder de preekstoel. Daarnaast was de kerk een veilige haven voor de onderduikers op doorreis.

De inzet van Plantagie voor het verzet, was voor zijn achterneef Jan Bloemendal reden om de stolpersteine, struikelsteen in het Nederlands, aan te vragen.  Het is de eerste steen die in de hele gemeente Rheden geplaatst is. Een stolpersteine ligt altijd bij de laatst bekende woonplek van slachtoffers van het naziregime.

Foto: Carol van Eert

Moeite met verbergen van afkeer
Hoe langer de oorlog duurde, hoe meer moeite dominee Plantagie had zijn afkeer tegen de nazi’s te verbergen. Hij verborg zijn woede in zijn preken en liep daarmee een steeds groter gevaar. Kort voor hij gearresteerd werd sliep hij al niet meer thuis, maar in de kerk.

Na het verraad is hij op 21 januari 1944 gearresteerd en gedeporteerd. Op 24 maart stierf hij in Dachau aan vlektyfus. Dominee Plantagie werd 47 jaar oud. Samen met burgemeester Carol van Eert legde Bloemendal de steen afgelopen vrijdag in de stoep voor de pastorie aan de Zutphensestraatweg.