Opgroeien in oorlogstijd, zo gebeurde dat in Velp

De bevrijding van Velp. Foto: Omroep Gelderland

– “Ze zijn er”, riep de moeder van Rosemarie Kamphuisen uit Velp. Ze doelde op de Duitsers die het dorp binnenkwamen. Het begin van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is Rosemarie 88 jaar en deelt ze haar ervaringen over opgroeien in oorlogstijd.

“Toen de oorlog uitbrak was ik acht jaar en toen we bevrijd werden was ik dertien”, blikt ze terug in Verborgen Verhalen. In deze documentaire vertellen meerdere ouderen over de oorlog die ze meemaakten in Velp. De oorlog en de bevrijding hebben veel herinneringen achtergelaten.

Zo ook bij Clan Visser ’t Hooft, inmiddels 86 jaar. “Het was een buitengewoon emotioneel moment toen de Tommies (Canadese en Britse eenheden, red.) het dorp binnen kwamen rijden. Aan alle kanten kwamen mensen uit huizen met vlaggen, tranen en het Wilhelmus klonk.”

Bekijk hieronder de hele documentaire Verborgen Verhalen.