Herbegraving botresten op Heiderust in Rheden

Foto: gemeente Rheden

RHEDEN – Op begraafplaats Heiderust in Rheden zijn afgelopen donderdag de botresten van 90 mensen herbegraven. Dat gebeurde tijdens een sobere ceremonie in aanwezigheid van wethouder Marc Budel en vertegenwoordigers van de Vrienden van de Oude Jan, Stichting Oude Begraafplaats Reinaldstraat en PKN Velp.

De botresten zijn in 1950 gevonden bij de restauratie van de Oude Jan in Velp. Het betreft de resten van mensen die in de Middeleeuwen en daarna rondom de Oude Jan zijn begraven. Deze botresten hebben sindsdien in het depot van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek en later in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten gelegen. Vanwege de verhuizing van het provinciale depot moest er een nieuwe bestemming worden gevonden voor de botresten, want ze konden niet meeverhuizen.

Het college van burgemeester en wethouders besloot de resten een waardige laatste rustplaats in de gemeente Rheden op Heiderust te geven. De identiteit van de doden is niet bekend, vanwege de staat van de botten was nader onderzoek niet mogelijk. De gemeente Rheden laat ook weten dat er op een later moment ook een monument wordt geplaatst bij de twee eeuwigdurende graven waarin de resten nu liggen.