Man brengt dwalende kleuter thuis en rooft de boel vervolgens leeg: vier jaar cel

De man bracht het zwervende kind thuis

VELP – Een Velpenaar is dinsdag in de rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk, voor meerdere vergrijpen. De 33-jarige man creëerde meerdere situaties waarin mensen zich onveilig voelden en getraumatiseerd raakten. Het meest schrijnende incident was er een, waarbij de man misbruik maakte van het vertrouwen van een kleuter.

In oktober vorig jaar kwam de man, samen met een vriend, op straat een jongetje van 4 jaar tegen dat rondzwierf. De twee brachten de zwervende kleuter naar huis en zagen dat de voordeur van de woning openstond. Daarop gingen ze naar binnen en stalen daar verschillende spullen, waaronder een pinpas en de sleutels van de auto die achter het huis stond. De mannen namen de auto mee en reden ermee naar verschillende winkels en tankstations, waar ze geld opnamen met de gestolen pinpas.

Gevoelens van onveiligheid

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij misbruik maakte van het vertrouwen van een kleuter. De ouders en het jongetje zelf kampen sinds de diefstal met gevoelens van onveiligheid.

Een ander voorval dat de Velpenaar streng wordt aangerekend is een poging tot overval en afpersing in maart 2021. Toen rende de man rende met een luchtdrukwapen het magazijn van een supermarkt binnen, waar op dat moment meerdere medewerkers aan het werk waren. De man richtte zijn wapen op een van hen en riep dat het om een overval ging: hij wilde geld en de kluis.

De politie kon ingrijpen dankzij een telefoontje van een omstander die de man bij de supermarkt had zien staan en het niet vertrouwde. De medewerkers bleven volgens de agenten hevig geëmotioneerd en ontdaan achter.

Medewerker stond doodsangsten uit

De overvalpoging had en heeft veel impact op de medewerkers. Vooral de medewerker op wie de man zijn wapen richtte gaf aan doodsangsten uit te hebben gestaan. De andere collega’s voelden zich juist erg schuldig dat ze niet in staat waren hem te helpen.

Bovenstaande voorvallen zijn niet het enige waar de Velpenaar voor terechtstond. De rechtbank behandelde meerdere diefstallen en bezit van GHB. Die drug lijkt de belangrijkste oorzaak van de vergrijpen. De man heeft op alle levensgebieden problemen die voortkomen uit een GHB-verslaving. De rechtbank legt daarom de helft van de straf voorwaardelijk op, met een proeftijd van drie jaar. Ook krijgt de man een verbod op alcohol en drugs en moet hij meewerken aan schuldhulpverlening.

Door: Brigit Oomes