109 euro boete, maar wél een mooie hertenfoto: ‘Het is het plaatje wel waard’

Leo baalt wel na de boete die hij kreeg toen hij voor zonsopgang burlende herten ging spotten  Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Vlak voor ze de kans kregen de burlende herten vast te leggen op camera, werden Gerard en Leo al beboet. Ze zaten in een auto op een parkeerterrein van de Veluwezoom in Rheden toen dat gebeurde. “We zeiden ‘ach, dan drinken we wel nog een koffie bij de auto’. Maar de boswachter stond op zijn strepen, dus kregen we een proces-verbaal”, leggen ze uit.

De boete bedraagt 100 euro, plus 9 euro administratiegeld. “Zuur geld, natuurlijk. Maar kijk: we hebben wel toch wel mooie plaatjes gemaakt van de edelherten.”

Op de telefoon laat hij de foto’s zien. Ze leggen uit dat ze uit Vaassen komen en dat daar het veelbesproken Kroondomein het Loo is afgesloten. “Dan rijd je ergens anders heen”, vertelt Gerard.

Leo: “Soms ben je erg op tijd, en andere keren later. Dat gebeurt gewoon.” Daarom staat Leo er dubbel in. Toch is ook hij tevreden met de foto’s.

Afbeelding
foto gemaakt na boete ivm te vroeg betreden natuurgebied Foto: Omroep Gelderland

‘Je verstoort de rust’

Toezichthouders van onder andere Natuurmonumenten slingeren vooral hobbyfotografen op de bon. Boswachter Paul Jansen: “Als je voor zonsopgang onze natuurgebieden binnenwandelt, riskeer je een boete. Je verstoort de rust van de dieren, zeker tijdens de bronsttijd. De voorplantingsperiode van de herten vindt maar één keer in het jaar plaats, dus dan moet je het niet gaan verstoren”, vindt hij.

47 boetes in één week

In totaal zijn er volgens Jansen nu 47 boetes uitgedeeld: “Dat is best veel.” Vandaag heeft Jansen géén overtreder gespot. “Het zijn mensen die er geen erg in hebben en met hun hond wandelen. Of het zijn fotografen.”

De regels worden vooral overtreden door hobbyfotografen omdat ze het perfecte plaatje willen schieten, denkt hij. Fotografen geven zelf bij het observatiepunt De Elsberg ook aan dat ze graag vroeg komen om een mooie plek te bemachtigen.

Bekijk hoe de fotografen de herten op de foto zetten:

Politie, boa’s en boswachters handhaven

Traditioneel handhaven politieagenten, buitengewoon opsporingsambtenaren en boswachters tijdens de bronsttijd extra in het gebied. Ruim drie weken wordt het gebied beschermd. Deze periode is de voortplantingsperiode voor de herten. Voor de handhaving van de regels worden ook boswachters uit andere delen van het land ingezet, liet Natuurmonumenten eerder al weten. De boete heeft wel geholpen, vertellen de hobbyfotografen. “Daarom ben ik vandaag niet te vroeg gekomen,” lacht Leo.

Door: Vera Eisink