Vanaf volgend jaar betalen voor parkeren in het Veluwse bos?

Drukte op de Posbank. Foto: Omroep-Gelderland

HOENDERLOO – Het lijkt er op dat het er nu echt van gaat komen: Vanaf volgend jaar moeten natuurliefhebbers waarschijnlijk op bepaalde plekken in het bos betalen om te parkeren. Het wordt namelijk steeds drukker in de Gelderse natuur. Om het onderhoud betaalbaar te houden, willen verschillende natuurinstanties dat de gebruikers gaan meebetalen.

Mede door corona was het afgelopen zomer druk in de Gelderse natuur. Bijvoorbeeld op de Posbank bij Rheden, bij de Stakenberg in Elspeet en De Dellen in Heerde wordt het steeds drukker. Alle mensen die gebruik maken van het bos, zouden ook moeten meebetalen aan het onderhoud vindt Staatbosbeheer: “Dat zou kunnen beteken dat op sommige plekken betaald moet worden voor parkeren”, bevestigd Rianne Roeters. Ze werkt bij Staatsbosbeheer, maar ze praat namens verschillende organisaties die hier mee bezig zijn.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Onderhoud

Het onderhoud van de Gelderse natuur kost jaarlijks zo’n 17 miljoen euro. Terreineigenaren krijgen weliswaar subsidie voor het openstellen van hun gebieden, maar dat is niet genoeg. Daarom zijn er 5 ideeën om meer inkomsten te generen. “Waarvan betaald parkeren er een is. We gaan de komende tijd met alle partijen onderzoeken wat de voors en tegens zijn van de verschillende maatregelen. Het staat dus nog echt in de kinderschoenen.”

Zorgen

De Veluwse politiek maakt zich zorgen. Zo zijn er meerdere partijen in Apeldoorn die zich zorgen maken: VVD, CDA, SGP en Lokaal Apeldoorn. Ook in Harderwijk (VVD) en Nunspeet (Gemeentebelang) zijn ze niet enthousiast over de mogelijke invoering van betaald parkeren. “Gemeentebelang is daar echt faliekant op tegen”, zegt Marc Konings, fractievoorzitter van Gemeentebelang Nunspeet. “Want de bossen moeten open blijven voor onze inwoners en toeristen. Betaald parkeren doe je alleen als er echt problemen zijn. We zien geen enkele aanleiding in Nunspeet om betaald parkeren in te voeren.”

“Het bos is van iedereen”

En ook het publiek reageert verdeeld. Een mevrouw die samen met haar man net heeft gewandeld in het bos snapt het wel: “Je moet tegenwoordig overal betalen om te parkeren. En misschien dat het bos dan wat schoner blijft.” Een uitbaatster van een koffietentje aan de rand van het bos is minder enthousiast: “Ik denk dat het veel minder mensen gaat trekken. Het bos is van iedereen!”

“Het bos is voor iedereen toegankelijk ja”, reageert Rianne Roeters van Staatbosbeheer. “En tegelijkertijd is het bos niet vanzelfsprekend. Als we met elkaar door het bos lopen vinden we het belangrijk dat we ook veilig kunnen lopen en dat er goede recreatieve voorzieningen zijn en dat kost geld. En dat geld is nu net het probleem waar we met elkaar over spreken.”

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Tegen het eind van het jaar moet bekend worden waar het betaald parkeren in het bos precies wordt ingevoerd.

Zie ook:

Bekijk hier de volledige reportage

Door: Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland