Rozendaalse veld heet hangijzer bij bespreken masterplan

Hondeneigenaren voor het gemeentehuis in De Steeg Foto: RTV Arnhem

DE STEEG – Het Rozendaalse veld is een heet hangijzer als het gaat om het masterplan Veluwezoom. Bij bijna iedere inspreker kwam het veld ter sprake en niemand lijkt voor afsluiting ervan te zijn.

Voor de start van de vergadering verzamelden hondenbezitters zich voor het gemeentehuis. Eén van hen, Marja Berghege startte een fysieke petitie tegen de afsluiting. “Je kunt het wel digitaal doen, maar dan tekenen mensen uit heel Nederland”, is haar motivatie. “Nu tekenen alleen mensen uit de buurt die gebruik maken van het veld.” Tijdens de vergadering overhandigde ze de ruim 1400 handtekeningen die ze in korte tijd verzamelde.

Bijna twintig mensen maakten gebruik van het spreekrecht in de gezamenlijke raadsvergadering van Rheden en Rozendaal. Daar bleek dat niet alleen hondenbezitters en -uitlaatservices tegen het afsluiten zijn. Namens de Vliegtuig Modelbouw Club Rheden voerde Jaap Westhof het woord. Hij moest 25 jaar geleden al een vergunning aanvragen om het veld op te komen. “Toen stond ik hier ook om te zorgen voor toegang en kreeg ik een vergunning.”

Met vliegtuig op de fiets

“Wij willen tot de brandtoren komen”, zegt Westhof. “Dat is vierhonderd meter lopen vanaf het parkeerterrein.” Wanneer hij en de 49 andere leden van de club niet meer met de auto bij het Rozendaalse veld kunnen komen, moet hij met de fiets. “Stelt u zich eens voor”, begint hij zijn situatieschets. “We moeten de fietsendrager op de auto monteren, als je al een drager hebt. De fietsen erop, het vliegtuig in de auto en dan naar het aan te leggen parkeerterrein rijden. Daar laden we alles af en gaan we met het vliegtuig op de fiets verder.” Dat is geen haalbare optie volgens Westhof. “Bij sluiten sterft de modelbouwsport.”

De modelbouwer heeft een voorstel. “Geef ons desnoods een vergunning zodat we op de hei kunnen komen. De weg is doodlopend, niemand komt er. Niemand heeft last van ons. Als we geweest zijn, zie je hooguit de voetsporen nog.” Henk van Valburg van de PvdA in Rheden is benieuwd om hoeveel vrijstellingen het dan zou gaan. Westhof denkt dat het maximaal om tweehonderd stuks gaat, omdat naast de club in Rheden ook modelbouwers uit Arnhem, Zevenaar en Nijmegen gebruik maken van het veld. “Maar die zijn er nooit tegelijk.”

Verandering van zone

Het Rozendaalse veld afsluiten kwam drie weken geleden bij de bekendmaking van scenario C uit de lucht vallen, gaven meerdere insprekers dinsdagavond aan. Volgens verantwoordelijk wethouder Ronald Haverkamp heeft dat te maken met een plan waar de provincie mee bezig is. “Het Rozendaalse veld valt nu in zone A, een gebied met veel recreatieve mogelijkheden. De provincie wil dat naar zone B verplaatsen en dan is er veel minder mogelijk.”

Het afsluiten van het veld heeft niet de hoogste prioriteit, zegt de wethouder. “Zolang er geen volwaardige andere oplossing is, wordt het Rozendaalse veld niet afgesloten.” Daarnaast is het nog maar de vraag of afsluiting juridisch mogelijk is. Het terrein was tot 1921 eigendom van de Geërfden van Velp (iedereen die een koophuis in Velp heeft, red.). Bij de overdracht aan de gemeente Rheden is vastgelegd dat het gebied goed bereikbaar en openbaar toegankelijk moet blijven. “We gaan daarom in gesprek met hen om te kijken of een afsluiting mogelijk is”, aldus de wethouder.

Woensdagavond verder

De raadsvergadering kon dinsdagavond niet worden afgemaakt. Na de vragen van de raadsleden aan de wethouder werd er geschorst. Woensdagavond begint de vergadering met de beantwoording van de vragen. Daarna gaan de raadsleden en de wethouder met elkaar in gesprek.

Een definitief besluit volgt in Rheden op 19 oktober en in Rozendaal op 2 november. Vervolgens wordt tot en met januari gewerkt aan de uitwerking van het plan. Als de gemeenteraden met dat plan instemmen, start de uitvoering. Maar, zo zegde wethouder Haverkamp dinsdag al toe. “Als er geen alternatief is voor senioren en mindervaliden, gaat er geen weg dicht.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem