Modelvliegers vrezen voor hun plekje op het Rozendaalse veld

Modelbouwvliegers in actie op het Rozendaalse veld Foto: RTV Arnhem

RHEDEN – De leden van vier vliegtuigmodelbouwverenigingen uit Rheden, Arnhem, Nijmegen en Zevenaar vrezen voor hun plekje op het Rozendaalse veld. Als scenario C in het masterplan Veluwezoom doorgaat, is het onmogelijk om met de auto bij het veld te komen.

“Dat is de doodsteek voor de verenigingen”, zegt Jaap Westhof. Hij is de voorzitter van Vliegtuig Modelbouw Club Rheden (VMCR) en is zelf zo’n drie keer per maand op het veld te vinden. Voor hemzelf zal de afsluiting geen groot probleem worden. “Al moet ik met de kruiwagen naar boven toe, dan doe ik dat nog. Maar er zijn ook modelbouwers die verder weg wonen. Die komen met de auto en moeten dan met de fiets verder.”

Dat is volgens Westhof niet te doen. “Met een klein vliegtuigje gaat het wel, maar als je net zoals ik een toestel van vierenhalve meter breed hebt, is dat niet te doen.” Als de plannen doorgaan, moeten de vliegers parkeren bij het bezoekerscentrum. Vanaf daar is het nog ruim vijf kilometer naar het parkeerterrein wat nu gebruikt wordt. “En dan is het nog vierhonderd meter naar de plek waar we vliegen. Dat is niet leuk meer, dan gaat de aardigheid eraf”, aldus de voorzitter.

Andere locatie

De VMCR heeft nog een andere locatie waar gevlogen wordt. “In de Havikerwaard. Daar gebruiken we verbrandingsmotoren, want dat mag hier op het veld niet meer”, zegt Westhof. “Maar daar kunnen we maar één keer in de week terecht: op zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur.”

Bovendien kleven er meer nadelen aan de plek in de Havikerwaard. “Want daar ben je afhankelijk van de eigenaar en de pachter van het terrein en de omwonenden. Voor de modelbouwzweefvliegers is het Rozendaalse veld van levensbelang.”

Mogelijke oplossingen

Westhof is positief als het om oplossingen gaat. “Ik geloof honderd procent dat we hier kunnen blijven. De gemeente heeft de vier clubs een vergunning gegeven om hier te kunnen vliegen. Ik denk niet dat ze gaan zeggen dat we er wel mogen vliegen, maar dat we zelf maar uit moeten zoeken hoe we er komen.” De voorzitter heeft zelf ook al een oplossing bedacht. “Mocht het terrein wel dicht gaan, dan hoop ik dat we een vergunning krijgen, net zoals in Ede, dat we met de auto naar de parkeerplaats kunnen bij de brandtoren.”

De club in Rheden heeft vijftig leden. Westhof schat dat voor alle verenigingen gezamenlijk om tweehonderd leden en dus vergunningen gaat. “Maar die zijn er nooit allemaal tegelijk. Wat je nu hier op het veld ziet, dat is echt druk. Vaak kom je maar twee of drie mensen tegen.”

Niet de hoogste prioriteit

Wethouder Ronald Haverkamp van Rheden liet vorige week weten dat de sluiting van de Kluizenaarsweg, die de modelbouwers gebruiken om op het Rozendaalse veld te komen, niet de hoogste prioriteit heeft. “De weg wordt niet afgesloten als er geen volwaardige oplossing is. Het project masterplan Veluwezoom loopt tot 2030, dus we hebben geen haast.”

Zie ook

Scenario’s zijn startpunt van aanpak drukke Posbank

Scenario C nog geen uitgemaakte zaak

Rozendaalse veld heet hangijzer bij bespreken masterplan

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem