Ellecommer start actie: Ik hark in Ellecom

Ellecommer start actie: Ik hark in Ellecom Foto: Henk de Jong

ELLECOM – Henk de Jong startte in 2020 een opvallende actie om het gebruik van bladblazers te stoppen in Ellecom. Dit jaar start De Jong met een nieuwe actie: ‘Ik hark in Ellecom’. Hij krijgt daarbij hulp van Ellecoms Belang en de gemeente Rheden.

Vanaf 20 oktober plaatst de gemeente Rheden bladdepots op 5 plaatsen in Ellecom. Inwoners kunnen deze vullen met bladeren de gemeente voert ze aan het einde van het bladseizoen af naar de recycling. In het voorjaar kunnen Ellecommers de compost daar mogelijk weer afhalen op de landelijke compostdag.

De gemeente zet ook deze herfst weer bladblazers in, maar alleen daar waar overlast en onveiligheid kunnen ontstaan verwijdert de gemeente het blad. Waar nodig helpt ‘Ik Hark in Ellecom’ inwoners bladeren te harken.

Daarnaast geeft de werkgroep advies waar blad kan blijven liggen als schuilplaats voor insecten en hoe je een eigen composthoop kunt maken.

2020
De werkgroep ‘Ik hark in Ellecom’ vroeg vorig jaar ook al aandacht voor de nadelen van bladblazers met een opvallende campagne. Dit gebeurde via posters, filmpjes en nieuwsberichten over herrie en schade door het gebruik van bladblazers. Inwoners van Ellecom waren na de actie blij dat bladblazers minder werden gebruikt en dat er aandacht kwam voor natuurlijk tuinonderhoud.

Hulp nodig?
Mensen die dit jaar hulp willen bij verzamelen van blad kunnen terecht bij de harkbrigade van Ik hark in Ellecom. De Harkbrigade zoekt overigens nog mensen die 1 of 2 uur per week kunnen helpen bij mensen die dat zelf niet meer goed kunnen.

Door: Mediapartner Studio Rheden