Ideeën vliegen in het rond bij informatieavond Coalitie Veluwezoom

Informatieavond Coalitie Veluwezoom Foto: RTV Arnhem

RHEDEN – Ideeën hoe scenario C uit te voeren in het masterplan Veluwezoom zijn er genoeg, zowel bij inwoners als ondernemers. Dat bleek woensdagavond tijdens een informatieavond georganiseerd door de Coalitie Veluwezoom, waarin meerdere belangengroepen zich verenigd hebben.

Zo’n 25 geïnteresseerden waren afgekomen op de informatieavond die niet bedoeld is om plan C er door te krijgen bij de politiek. “Nee, zeker niet”, zegt Marc van Heijgen, één van de mensen achter de coalitie. “We willen de discussie aangaan, want we moeten het samen doen. Dan is er meer mogelijk dan wanneer iedereen in zijn eigen straatje blijft hangen.”

Iedere aanwezige is het er wel over eens dat er iets moet gebeuren. “Focus op moed en lef om kansen aan te pakken”, zegt Egbert Reijnen. “Doe iets en laat het niet net zoals twintig jaar geleden liggen.” Ideeën om de drukte op de Veluwezoom aan te pakken zijn er genoeg. “Noem de hele Veluwezoom Posbank, toeristen denken toch al dat het zo heet”, is één van de opties die Marjolein Oversteegen noemt. “Dan heb je meteen de spreiding.” Dit is tegen het zere been van een andere aanwezige. “Het is het Nationaal Park Veluwezoom, de Posbank is alleen het bankje bovenop. Laten we het beestje wel bij de naam noemen.”

Inhoudelijke plannen

Meer inhoudelijke plannen zijn er ook. “Als we mensen langer in het gebied laten verblijven, dan komt er ook al minder verkeer”, zegt landschapsarchitect Ludwin Budde, die samen met ontwerper openbare ruimte en landschap Toby van Bloppoel de avond presenteerde. “We hebben veel te bieden, maar dat wordt vaak afzonderlijk bezocht. Daardoor is er weinig samenhang. Als we het goed organiseren en inrichten hoeft meer toeristen geen probleem te zijn.”

Bij de inhoudelijke plannen komen ook transferia, pendelbusjes en de Rhedense Groenestraat als verbinding tussen IJssel en Veluwezoom ter sprake. Het zijn voor nu allemaal ideeën wat er mogelijk is voor toeristen en inwoners als zij niet meer met de auto of motor het gebied in kunnen. Ze kunnen verder uitgewerkt worden na de keuze van de gemeenteraden. Zij stemmen op 19 oktober (Rheden) en 2 november (Rozendaal) over het plan. Daarna wordt gestart met de invulling, die moet begin volgend jaar klaar zijn.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem