Dít kosten jouw wasmachine, telefoonoplader en waterkoker aan dure energie

Een volle wasmachine op 40 graden kost 20 cent per beurt. Foto: Pexels

ARNHEM – De energieprijzen rijzen de pan uit. De gaskosten stijgen enorm en de stroomprijs kruipt erachteraan. Maar zonder energie kunnen we niet, onze huizen staan vol met apparatuur en we houden van wat warmte in huis. Hoeveel kost al die energie ons eigenlijk per dag?

Doordat we de kosten van de energie die we verbruiken in de meeste gevallen per maand aftikken, zijn we ons minder bewust van de kosten. Maar dat kopje thee en die pan soep op het vuur, dat kost allemaal geld.

In dit artikel gaan we uit van een gemiddeld stroomtarief van € 0,24 per kWh (kilowattuur, de hoeveelheid stroom verbruikt per uur) en het gemiddelde gebruik van een Nederlands huishouden. Dat huishouden bestaat uit 2,14 personen en verbruikt volgens Milieu Centraal jaarlijks 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur elektriciteit. Dat levert in 2021 een energierekening op van zo’n € 1.610. Daarvan gaat ongeveer € 980 op aan gas en € 600 aan stroom, de rest aan overige kosten. Genoemde cijfers komen van Milieu Centraal en de Consumentenbond.

Koffie en thee

Een waterkoker verbruikt in korte tijd veel stroom. Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt, omgerekend 2,2 kWh. Maar een waterkoker kookt gemiddeld drie minuten en geen heel uur. Reken je verder, dan kom je uit op nog geen 3 cent per keer dat je de waterkoker aanslingert om water te koken.

Een koffiezetapparaat gebruikt minder stroom, afhankelijk van wat voor apparaat je hebt. Een simpel filterapparaat gebruikt per volle pot 0,3 tot 0,6 kWh, wat met het huidige tarief uitkomt op 7 tot 14 cent. Laat je het apparaat aan staan om gebruik te maken van de warmteplaat, dan ben je duurder uit.

Koken, vaatwasser, koelkast en vriezer

De kosten van het vers bereiden van je maaltje verschillen; als je op gas kookt, ben je voor de energiekosten minder kwijt dan wanneer je elektrisch kookt. Kook je op een elektrische kookplaat, dan ben je per jaar gemiddeld 120 euro kwijt. Per dag komt dat neer op 33 cent. Koken op gas kost daarentegen 44 euro per jaar, wat goed is voor 12 cent per dag.

Een vaatwasser is een ideale oplossing voor mensen die afwassen niet leuk vinden. Maar elke dag het ding laten draaien, tikt redelijk aan. Een hoofdprogramma kost zo’n 24 cent per keer. Per week ben je dan 1,68 euro kwijt en 87,36 euro per jaar.

Zo’n één vijfde van het gehele stroomverbruik per jaar gaat naar de koelkast en vriezer. Deze apparaten gebruiken ongeveer 1,2 kWh per dag, goed voor zo’n 29 cent per dag.

Tv, computer en je telefoonoplader

Kijk je vier uur naar de televisie? Dan kost je dat 14 cent. Volgens Milieu Centraal gebruikt een tv tussen de 40 en 220 kWh per jaar als je ‘m vier uur per dag aanzet. De decoder, het kastje dat je nodig hebt om ook daadwerkelijk iets te kunnen kijken, verbruikt met 4 uur tussen de 28 en 110 kWh per jaar. Als je de gemiddelden van de tv en decoder bij elkaar optelt kom je op 200 kWh per jaar. Reken je nog even verder, dan komt je op 0,6 kWh per dag verbruik en dat kost dus 14 cent.

Afbeelding
De stroomkosten van een laptop zijn 3 cent per dag. Foto: Pexels

Als je veel computert, ben je goedkoper uit met een laptop. De stroomkosten per jaar komen neer op 12 euro voor 55 kWh, oftewel 3 cent per dag voor 0,15 kWh. Een desktop, dus een computerkast met beeldscherm, gebruikt een stuk meer energie: zo’n 200 kWh per jaar, goed voor 45 euro. Teruggerekend kost dat per dag 0,54 kWh en dus 12 cent.

Een groot misverstand is dat telefoonopladers die altijd in het stopcontact zitten veel stroom slurpen. Echt brandveilig is het niet, goedkoop is het wel. Telefoonopladers zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze in het stopcontact kunnen blijven, per jaar gebruikt het stekkertje zo’n 13 kWh, net iets meer drie euro dus. Per dag kost je dat iets meer dan een halve cent.

Wassen en drogen

De kosten van een wasje draaien hangen vooral af van de temperatuur. Milieu Centraal gaat per was uit van een volle wasmachine met een was van zeven kilo. Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent. Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent. Hoe kouder de was, hoe goedkoper. Gebruik je de eco-stand, dan wordt de was nog 3 cent goedkoper.

Bij een droger gaat het niet om de temperatuur, maar om het energielabel dat eraan hangt, en wat voor droger het is. Een droogbeurt in een warmtepompdroger met energielabel A++ kost bijvoorbeeld 19 cent per keer, maar eentje in een condensdroger met label B kost 64 cent. Hoeveel een droogbeurt kost, is dus erg afhankelijk van verschillende factoren.

Licht

Kijken we naar het licht in huis, dan is het handig om te weten hoeveel het laten branden van één lamp kost. De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo’n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag. Een ledlamp is een stuk zuiniger, bij een lamp van 8 watt heb je pas na een avond één cent verbruikt. Hoeveel de verlichting thuis kost, is een optelsom van alle lampen die je per dag laat branden.

Douchen en badderen

Een gemiddelde Nederlander staat 9 minuten onder de douche. Hoeveel zo’n gemiddelde douche kost, hangt af van de boiler. Heb je een gasboiler, dan kost een douchebeurt 34 cent, heb je een elektrische boiler dan ben 45 cent kwijt.

Ga je liever in bad? Daar gaat gemiddeld zo’n 120 liter water in. Met de gasboiler kost een baddersessie 70 cent, een elektrische boiler kost het je per bad 1,03 euro.

Verwarming

De gemiddelde kosten om het huis warm te stoken op gas zijn per dag lastig te berekenen. Het gemiddelde gebruikt van gas per huishouden per jaar is 1.239 kubieke meter en dat kost 980 euro. Zo’n twintig procent daarvan is voor warm water, de rest gaat op aan verwarming; zo’n 784 euro.

Ga je ervanuit dat je élke dag de kachel aanzet, ook in de zomer, dan kom je per dag uit op 2,15 euro. Voor een huishouden van meer dan twee mensen liggen de kosten ongetwijfeld veel hoger.

Door: Nelleke Arnout