Rozendaal wil rondje Posbank ook behouden

Nationaal Park Veluwezoom Foto: RTV Arnhem

– De gemeenteraad van Rozendaal heeft dinsdagavond voor scenario D gestemd als aanpak van de overlast in het Nationaal Park Veluwezoom. Twee weken geleden nam de gemeenteraad van Rheden hetzelfde besluit. Scenario D houdt een gedeeltelijke afsluiting van de Posbank in. Dat terwijl het college van burgemeester en wethouders voor scenario C wilde gaan. Daarbij werd de hele Posbank inclusief het Rozendaalse Veld afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De discussie in Rozendaal ging er een stuk minder verhit aan toe dan eerder in Rheden. Partijen waren bereid elkaar de hand te reiken en dat werd van elkaar ook gewaardeerd. Desondanks leidde dat niet tot een ander besluit. “Het is handig als we beiden voor hetzelfde scenario kiezen”, zei fractievoorzitter Corine ter Brugge van Rosendael’74. Wilfred Jansen van PAK vond dat geen goed argument, maar kreeg behalve zijn eigen fractie niemand achter zich.

In het voorstel dat Rosendael’74 en BGR samen indienen is opgenomen dat de invoering van scenario D na twee jaar geëvalueerd wordt. Wethouder Simon Warmerdam drukte de raadsleden op het hart om dan wel met kaders te komen voor de uitvoering van scenario D, zodat er ook geëvalueerd kan worden. Het was Loes Hupkes van BGR die deze handschoen oppakte. “Vanavond gaat dat niet meer lukken, maar we zijn zeker bereid hier aan mee te werken.”

Deur open naar scenario C

Voor alle fracties in de Rozendaalse raad blijft de deur naar scenario C open. Ter Brugge: “Als na twee jaar blijkt dat de maatregelen niet voldoende zijn, dan gaan we verder kijken.” Wethouder Warmerdam is daar blij mee. “Ik ben bereid om scenario D uit te werken, maar ook blij dat er een opening blijft naar de uitvoering van scenario C, waarin de hele Veluwezoom afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer.”

PAK, dat een voorstel deed om de Veluwezoom in de vakantietijd niet alleen in het weekend maar ook doordeweeks af te sluiten, deed bij monde van Wouter van den Akker nog een ultieme poging om te komen tot die verder gaande afsluiting. “Onze voorstellen liggen helemaal niet zo ver bij elkaar vandaan, alleen de dagen verschillen.” Zijn poging strandde. Uiteindelijk stemde alleen PAK tegen de keuze voor scenario D, Rosendael’74 en BGR stemden voor.

Rozendaalse Veld blijft open

Waar alle drie de partijen elkaar wel vonden, was in de keuze om het Rozendaalse Veld bereikbaar te houden voor gemotoriseerd verkeer en als hondenlosloopgebied. Een motie hiervoor werd unaniem aangenomen. De provincie is bezig om bepaalde gebieden in de Veluwezoom minder toegankelijk te maken voor toeristen. Eén van die gebieden is het Rozendaalse Veld. “De kaart met die zonering is het wensbeeld van de provincie, maar zij nemen daarin niet de regie”, zegt wethouder Anton Logemann. “En wij gaan ook het initiatief niet nemen om daarin iets te veranderen.

Toch houdt hij een slag om de arm omdat Rheden formeel iets te zeggen heeft over het veld en die gemeente zich volgens de wethouder genoodzaakt kan voelen om op termijn wel een aanlijnplicht in te voeren. “Als Rozendaal zullen we bij hen en de provincie aangeven dat u waarde hecht aan het losloopterrein. We kunnen ons voorstellen dat er ooit wel gezocht wordt naar een alternatief. Voor zover bekend is dat nu niet gaande, maar we kunnen het ook niet uitsluiten. Als het zover komt willen we graag aan tafel zitten om mee te praten.”

Zie ook

Veluwezoom alleen in hoogseizoen deels dicht

Modelvliegers vrezen voor hun plekje op het Rozendaalse veld

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem