Zeventig jaar oude veegfiets voor harkbrigade Ellecom

Straatvegersfiets voor harkbrigade Foto: RTV Arnhem

– Hij heeft drie lekke banden, geen ketting en overal zit roest. Toch zijn ze in Ellecom blij met de zeventig jaar oude bakfiets die vroeger door de stratenvegers van Rheden gebruikt werd. De harkbrigade gaat het rijwiel gebruiken bij het opruimen van blad in de herfst, maar voor die tijd moet er nog genoeg gebeuren.

“We gaan hem eerst hier in het dorp met een groep vrijwilligers restaureren”, zegt Henk de Jong van Ik hark in Ellecom. “Als hij klaar is gaan we hem in het dorp gebruiken met de harkbrigade. Zij harken de tuinen van mensen die dat zelf niet meer kunnen.” Voor het opknappen hoopt De Jong 750 euro op te halen via de Ikbuurtmee-cheques die de gemeente Rheden verstrekt aan ieder huishouden.

De gemeente schonk de fiets, die al zeker vijftig jaar in de opslag stond, met liefde aan het dorp. “Omdat we dit een fantastisch initiatief vinden”, zegt wethouder Gea Hofstede die de fiets officieel overhandigde. “We hebben nog even overwogen om hem in bruikleen te geven, maar woensdag besloten om hem te geven.”

Meerdere doeleinden

Behalve voor het opruimen van het blad, wil De Jong de fiets ook voor andere doeleinden gebruiken. “We kunnen hem ook gebruiken als een soort mobiel informatiecentrum tijdens dorpsevenementen waar we mensen tuinadvies kunnen geven. Bijvoorbeeld waar ze wel en niet moeten harken en hoe ze een composthoop kunnen maken van het blad.”

Wethouder Hofstede ziet niet alleen in Ellecom dat er minder gebruik gemaakt wordt van de bladblazer, de buitendienst van de gemeente pakt zelf ook vaker de hark. “We kijken waar het wel en niet kan. Op sommige plekken is het gewoon niet handig, maar we kijken steeds bewuster waar we ook de bladhark in kunnen zetten.”

Bladblazerherrie beu

De Jong startte vorig jaar met de harkbrigade omdat hij het kabaal dat de bladblazers veroorzaken beu was. “We hebben posters in het dorp opgehangen met foto’s van mensen die een bladblazer op hun gezicht gericht hadden. Dus hun gezicht en haar stond alle kanten op. We hingen ze op zonder verdere uitleg erbij.” Daarna ging hij op vakantie. “Toen we terug kwamen was het hele dorp in rep en roer”, zegt De Jong lachend.

“Na dat jaar hielden we een enquête over de actie. Het overgrote deel is heel tevreden. Je ziet dat mensen wat selectiever gebruik maken van de bladblazer of hem zelfs helemaal links laten liggen en teruggaan naar de hark.” Dit jaar was De Jong van plan om weer te gaan harken, maar geen grote actie te starten. “En nu krijgen we deze fiets van de gemeente.” Dus heeft hij posters en kaartjes laten drukken in de hoop voldoende cheques op te halen om de fiets op te knappen. “Ik weet niet of 750 euro genoeg is, maar honderd cheques ophalen klinkt zo lekker.” Inwoners kunnen de cheques vanaf vrijdag tot en met half december doneren aan een doel naar keuze.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem