Carbidschieten als vanouds in Rozendaal

Gemeentehuis Rozendaal Foto: RTV Arnhem

– Carbidschieten kan dit jaar weer als vanouds in Rozendaal. Vorig jaar was er vanwege de coronamaatregelen een verbod op het schieten met de melkbussen. Burgemeester Ester Weststeijn wilde het verbod nu standaard in de lokale regels, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zetten, maar dat was tegen het zere been van de gemeenteraad.

“Er is nooit iets vervelends gebeurd”, zegt Wilfred Jansen van PAK namens de hele gemeenteraad. “Wij zijn en blijven van mening dat de vrijblijvendheid eraf gaat als je er een verbod op legt.” Burgemeester Weststeijn zag al snel in dat zij en de raad het niet eens zouden worden, maar deed toch een poging. “Ik geef ook liever een waarschuwing en nog liever laat ik de hele APV in de kast liggen, maar dat gaat in onze samenleving niet meer. Ik wil het erin hebben om raddraaien te voorkomen en een goede voorbereiding te waarborgen.”

Ze kreeg PAK en de andere twee partijen Rosendael’74 en BGR niet overtuigd. Jansen diende mede namens hen een amendement in om het artikel uit de APV te schrappen. “Er is nog nooit iets vervelends gebeurd”, aldus Jansen. “Als blijkt dat er op termijn toch ongeregeldheden zijn bij het carbidschieten waar niet tegen opgetreden kan worden, dan kunnen we opnieuw kijken of het toch in de APV moet.” Burgemeester Weststeijn legde zich bij het besluit neer. “Het is met pijn in het hart, maar het is niet anders. U bent de baas.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem