Gerrit vindt midden in het groen een treinstalling terug

Gerrit van Middelkoop in De Steeg Foto: Omroep Gelderland

– Verscholen tussen het groen in de uiterwaarden van de IJssel bij De Steeg staat een bijzonder bouwwerk. Het is een ruïne van ongeveer twintig meter lang die tot een jaar geleden nog volledig overwoekerd was door het oprukkende struikgewas.

In deze staat trof kunstenaar Gerrit van Middelkoop uit Velp het gebouw aan. Het is een remise, een stalling voor treinen. Gerrit kent het uit zijn jeugd en ging op zoek of het überhaupt nog bestond. “Ik voelde me als een ontdekker van een vergeten stad in de oerwouden van Zuid-Amerika.”

De stalling kent hij van vroeger. “Ik ben een boerenzoon uit De Steeg. Het liefst blijf ik in de buurt van het eigen erf. De Remise zag ik lang geleden toen ik aan het spelen was op het land van mijn vader. Het gebouw is uniek in Nederland en vertelt een bijzondere geschiedenis.”

Afbeelding
Remise in 2019 Foto: Gerrit van Middelkoop

Diesellocomotieven

In de jonge jaren van Gerrit reden smalspoortreinen af en aan door de Gelderse uiterwaarden. Ze maakten onderdeel uit van de grootschalige baksteenindustrie. Gerrit vertelt dat er alleen al tussen Arnhem en Dieren 26 steenfabrieken stonden. De treinen vervoerden de bakstenen.

De ruïne is daar een overblijfsel van: het was de stalling. Binnen is de rails nog altijd zichtbaar tussen de glasscherven en ander puin. Ook de smeerput om onder de treinen te kijken voor onderhoud is nog aanwezig.

Afbeelding
Interieur van de binnenzijde van de remise Foto: Omroep Gelderland

Monumentenstatus

De historische treinremise staat op het terrein van zandwinningsbedrijf K3 Delta B.V. Er waren plannen om het bouwwerk af te breken, maar daar heeft Gerrit een stokje voor gestoken. “De remise is één van de weinige overblijfselen die herinnert aan de baksteenindustrie langs de IJssel. Daarbij is de architectuur van het gebouw heel bijzonder en typerend voor de periode na de Tweede Wereldoorlog. Ik hoop dat het de gemeentelijke monumentenstatus krijgt.”

Afbeelding
Remise in de huidige staat Foto: Omroep Gelderland

Theatervoorstelling

Gerrit heeft begin 2020 een reeks theatervoorstellingen opgevoerd in dorpshuizen in de gemeente Rheden om de geschiedenis van de remise en de baksteenindustrie te vertellen. Ook mobiliseerde hij instellingen die cultuurhistorisch erfgoed in Nederland beoordelen. Deze adviseren om de remise een gemeentelijke monumentenstatus te geven. De gemeente Rheden kijkt op dit moment of dat mogelijk is.