11-jarige Sem uit Rheden wint natuurfotowedstrijd

De prijswinnende foto van Sem Foto: Sem Scheerder

– De 11-jarige Sem Scheerder uit Rheden heeft de publieksprijs gewonnen in de categorie Landschap bij de fotowedstrijd van National Geographic. Sem deed mee met een foto van de heide op de Posbank bij Rheden die gehuld is in nevelen. De vakjuryprijzen en de publieksprijs werden zondagavond uitgereikt tijdens een uitzending op het tv-kanaal van National Geographic.

De foto is een gelukstreffer zegt Sem. “We waren eigenlijk onderweg naar een andere plek”, zegt hij daags na de prijsuitreiking in Het Lunchpakket bij Connect. “Maar het was die ochtend mistig en ik wilde heel graag de mist in de dalen fotograferen. Toen zijn we eerst naar de Posbank gereden en heb ik deze foto gemaakt.” Behalve de eer, die hij het belangrijkst vindt, heeft hij ook een aantal prijzen gewonnen. “Een rugtas, smartwatch en een abonnement op National Geographic Junior.” Zijn foto wordt ook in dat blad gepubliceerd. “Dat vind ik eigenlijk wel het mooiste”, zegt hij trots.

Sem heeft de prijsuitreiking gevolgd en vond het best spannend. Met zijn foto zat hij zowel bij de vakjury als de publieksjury bij de laatste tien. “Eerst had ik er wel vertrouwen in, maar toen ik bij de vakjuryprijs niet bij de top 3 zat baalde ik.” Dat veranderde toen de publieksprijs uitgereikt werd. “Dat deden ze daarna, en toen hoorde ik dat ik met negentien procent van de stemmen die prijs wel gewonnen heb.” In totaal werden er volgens de organisatie in de verschillende categorieën 200.000 stemmen uitgebracht door het publiek.

Verder met fotograferen

Sem begon met fotograferen met de camera van zijn opa. Opa Jan Scheerder was natuurfotograaf en overleed vier jaar geleden. Inmiddels heeft Sem een eigen camera gekregen van zijn ouders, maar hij gebruikt nog steeds de lenzen van zijn opa. Hij trekt er regelmatig samen met zijn vader op uit om foto’s van de natuur te maken. “Gisteren (zondag, red.) zijn we een poosje naar Terlet geweest om de Schotse Hooglanders te fotograferen en dat is gelukt.”

Zijn klasgenoten zijn ook blij dat Sem gewonnen heeft, zegt hij. “We hebben op school een huiswerkappgroep en daar was het ingezet. Bijna de hele klas heeft gekeken en ze vonden het heel gaaf.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem