In deze Gelderse gemeente is bijna één op de vijf inwoners miljonair

Rozendaal is met afstand de gemeente die de meeste miljonairs huisvest. Foto: Unsplash

– Het aantal miljonairs in Nederland is in 2020 gestegen. Dat blijkt uit nieuw gepubliceerde cijfers van het CBS. Ons land telt inmiddels 278.000 huishoudens die tenminste 1 miljoen euro bezitten. In Gelderland is Rozendaal met afstand de gemeente met de meeste ‘zes nullen-inwoners’.

18,3 procent van de huishoudens in het kleine Rozendaal bij Arnhem, heeft een vermogen van minstens 1 miljoen euro. Dat is bijna een vijfde deel van de inwoners.

Kijk hier naar de reacties uit Rozendaal.

Daarna volgt de Achterhoekse gemeente Lochem. Daar mag 8 procent van de inwoners zich miljonair noemen. Nummer drie op de lijst is Putten, waar 6,8 procent van de inwoners een vermogen heeft van minstens 1 miljoen euro.

Westervoort onderaan

Westervoort sluit de rij in onze provincie: 1,3 procent van de inwoners is daar miljonair. In de grote steden Arnhem (1,6 procent), Nijmegen (1,8 procent) en Zutphen (1,9 procent) ligt dat percentage ook laag.

Bekijk de kaart van LocalFocus. Klik op een gemeente om de details te zien:

In totaal kreeg Nederland er vorig jaar ruim 24.000 miljonairs bij, schrijft het CBS dinsdag. Het aantal rijkaards zit al jaren in de lift. In heel Nederland heeft zo’n 3,5 procent van de huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Hier wordt de waarde van een eigen woning bij opgeteld en een eventuele hypotheekschuld weer vanaf getrokken.

Bloemendaal en Laren scoren het hoogst

De Nederlandse gemeenten met het hoogste aantal miljonairs zijn Bloemendaal en het Noord-Hollandse Laren. In die plaatsen is ongeveer één op de vier huishoudens miljonair. In de Limburgse gemeenten Kerkrade, Brunssum, Landgraaf, Heerlen en in het Zuid-Hollandse Nissewaard wonen naar verhouding de minste miljoenenhuishoudens: nog geen 1 procent van de inwoners daar kan zich rekenen tot de financieel slagkrachtigsten.

Zie ook: Als je miljonair wil worden, is het slim om in Tiel te gaan wonen

Door: Erik van Dam