Huilende Nederlanders in Abu Dhabi en ontplofte kroeg in Dieren: Max kampioen

Melanie Lokate in Abu Dhabi tussen de Max-fans. Foto: Omroep Gelderland

– “Ik heb meerdere stoere mannen zien huilen”, zegt onze verslaggever Melanie Lokate vanaf de tribune in Abu Dhabi. Zij maakte de historische overwinning van Max Verstappen in de Formule 1 mee tussen de afgereisde fans, net als verslaggever Hans de Herdt dat deed tussen de verzamelde fans in Het Schilderij in Dieren. Daar ontplofte het café zowat.

De spanning op de tribune in Abu Dhabi was groot. “Voor de wedstrijd was er veel lawaai om te zorgen voor sfeer. Tijdens de race werd het steeds stiller, omdat het niet goed ging met Max. Aan het einde zag je spanning op de gezichten staan”, vertelt Melanie. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlander die titel pakt in de koningsklasse van het autoracen.

In café Het Schilderij in Dieren keken tientallen fans samen naar de wedstrijd. Daar ging het goed los. Bekijk de beelden, tekst gaat verder na de video.

De sfeer in de kroeg was tijdens de race al fantastisch. Eigenaar Peter van der Heijden: “De neuzen staan hier allemaal dezelfde kant op. Iedereen is voor Max.” Als hij wint mogen bezoekers juichen maar niet dansen. Een vrouw was echt ‘bloedzenuwachting’: “De sfeer is geweldig, dat voel je toch?! Max moet winnen, dat is het enige, daarvoor zitten we hier.”

Tranen vloeien

En dat gebeurt. In de laatste ronde weet Max zijn grote concurrent Lewis Hamilton in te halen en gaat hij als eerste over de finish. Het café ontploft. Niet alleen bij Max vloeien de tranen, ook bij bezoekers in het café lopen de emoties hoog op. Gillen, huilen, springen en mensen staand op de stoelen. Zo ook in Abu Dhabi, waar Melanie Lokate het ook zelf niet droog hield. “De tranen biggelden over mijn wangen. De wedstrijd was zo bizar. Ik sta nu in de rij voor een biertje en ga een feestje bouwen.”

Coronamaatregelen werden niet overal helemaal nageleefd, maar dat mag even op zo’n historisch moment.