Deze Chinese boom verliest in één nacht al zijn blad

Moerbeiboom verliest in één nacht al zijn blad Foto: Omroep Gelderland

– De Chinese moerbeiboom in Park Larenstein in Velp is afgelopen week in een nacht tijd al zijn bladeren kwijtgeraakt. Net als de meeste andere bomen verliezen ook moerbeibomen in de herfst hun blad. De boom op het terrein van hogeschool Van Hall Larenstein hield de afgelopen weken zijn blad nog opvallend goed vast, maar in de nacht van dinsdag op woensdag liet de boom ineens al zijn blad vallen, ontdekte docent gebiedsontwikkeling Daan van der Linde. Hij vermoedt dat de nachtvorst ervoor heeft gezorgd dat de boom acuut kaal werd.

De moerbeiboom staat bekend om zijn grote bladeren. Op de grond onder de van oorsprong Chinese boom op het Velpse landgoed liggen reusachtige bladeren. Sommigen zijn wel 35 centimeter lang, ziet natuurverslaggever Laurens Tijink als hij met Van der Linde door het park wandelt…

Heidehaantje heeft ‘lichtsensor’ op achterhoofd

In zijn eigen studententijd deed Van der Linde in Wageningen onderzoek naar winterrust. Niet van bomen, maar van het heidehaantje. Dit vijf millimeter grote kevertje haalt sommige jaren het nieuws als hij grote schade aanricht aan heidevelden.

Bij de achterkant van zijn kop heeft het heidehaantje een soort sensor die de hoeveelheid licht meet. Op die manier weet het heideminnende kevertje precies wanneer het tijd is om in winterrust te gaan. De verminderde hersenactiviteit tijdens de winterrust is zichtbaar te maken in een laboratorium, ontdekte Van der Linde…

Volop molshopen

Net zoals de moerbeiboom in Park Larenstein zijn ook de heidehaantjes in de heidegebieden in winterrust gegaan. Niet alle planten en dieren doen dat. Zo zijn veel vogels de hele winter door volop bezig met het vinden van voldoende voedsel. Doordat de meeste bomen geen blad meer hebben, zijn vogels in de wintertijd vaak beter zichtbaar.

Ook de mollen zijn nog volop actief. Op een klein grasveldje in het park tellen Daan en Laurens al meer dan veertig molshopen. Blijkbaar is er hier voor de gravende zoogdiertjes ook bovenin de bodem nog voldoende voedsel te vinden…

In Park Larenstein zijn veel verschillende soorten bomen te zien. Ook zijn Hollandse landschappen er in het klein nagebouwd. Het park bij de hogeschool in Velp is vrij te bezoeken voor wandelaars. Honden zijn er niet welkom.

BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.