Huisdieren verbouwen voormalige kleuterschool

Het dak in de voormalige kleuterschool in Dieren wordt geïsoleerd Foto: RTV Connect

– De huizenmarkt staat in brand en panden die vroeger voor iets anders gebruikt werden, staan leeg. Om dat allebei te lijf te gaan, heeft de provincie de challenge Mijn Huis Staat In Gelderland (MHSIG) gelanceerd. Eén van de deelnemers is woongroep de Huisdieren die de oude kleuterschool aan de Tellegenlaan in Dieren ombouwen tot woongroep. Onlangs wonnen zij twee van de drie deelprijzen van MHSIG.

“De Huisdieren hebben de prijs voor energietransitie en voor leefbaarheid gewonnen”, vertelt gedeputeerde wonen Peter Kerris. “Dat komt omdat ze hele mooie plannen hebben hoe ze met duurzame energie in dat pand willen omgaan en ook omdat ze niet alleen hun eigen woonproject vormgeven, maar daar ook de hele buurt van mee te laten profiteren.”

Dinand Hofsteenge en Timo Leemans zijn twee van de vijf Huisdieren die de school nu omtoveren tot hun droomwoning. Een woongroep met vijf kamers en dus ook met ruimte voor de buurt, al is nog niet helemaal duidelijk hoe dat er precies uit komt te zien. “We hebben rondvraag gedaan in de buurt en het lijkt alsof mensen meer verbinding willen”, zegt Leemans. “Bijvoorbeeld met een repair café of een moestuin. Het lijkt ons mooi om die rol te vervullen.”

Gebruik van tweedehands materialen

Voor het zover is, moet er veel gebeuren in het gebouw. “We moeten de lokalen verdelen tot kamers”, zegt Hofsteenge. “Op de zolder zijn we bezig met isoleren en ook daar moet een verdeling gemaakt worden van kamers en gezamenlijke ruimtes.” Bijzonder bij de verbouwing is dat er niet alleen gebruik gemaakt wordt van nieuwe materialen. De gangen en sommige lokalen liggen dan ook vol met spullen die nog een keer gebruikt kunnen worden. Dat is voor de provincie ook één van de redenen geweest om de groep de prijs voor duurzaamheid te geven.

Niet alleen binnen wordt er gerecycled, ook buiten. “Een deel van de planten komt uit de tuin van waar ik nu woon”, zegt Leemans. “Het is de bedoeling dat dat over een paar jaar plat gaat en dat er dan nieuwe woningen komen. Het is zonde als dan ook al die planten verdwijnen.” Om die planten te kunnen poten en de moestuin aan te leggen, is een deel van het plein verwijderd. “We hebben nog tweeduizend stoeptegels over, dus als je er een paar nodig hebt neem maar mee”, lacht Hofsteenge.

Meer projecten

Niet alleen de Huisdieren doen mee aan MHSIG. Er zijn nog vier projecten die mee doen en kans maken op de overall prijs. Plan 26 bouwt in Nijbroek vijf woningen in een verouderde boerenschuur en De Hanze in Zaltbommel bouwt vier woningen in het voormalige dorpshuis. Net als in Dieren worden er ook voormalige schoolpanden verbouwd. Het gaat om De Plataan in Wezep waar een woonvoorziening voor kinderen komt met een beperking en Back To School in Appeltern. Hier worden starterswoningen gemaakt in een oud schoolgebouw.

In totaal werden er drie deelprijzen uitgereikt. Huisdieren won er twee, de andere ging naar Plan 26. In 2023 wordt bekend wie de challenge gewonnen heeft. Dat duurt nog even en dat heeft een reden volgens de Gedeputeerde. “Iedereen heeft tijd nodig om van hun droom werkelijkheid te maken, dus daar hebben ze in 2022 de tijd voor en een jaar later moet het werk dan toch een heel eind klaar zijn.” De huisdieren vinden het lastig om aan te geven of ze meer kans maken met de twee deelchallenges op zak. “Ik hoop het heel erg”, zegt Hofsteenge. “Maar ik ben ook heel erg onder de indruk van de andere plannen.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect