Geen extra vluchtelingen naar Rheden

Het pand in Velp waar 130 vluchtelingen komen Foto: Google Streetview

– De gemeente Rheden gaat, naast de 130 vluchtelingen die al naar Velp komen, geen extra vluchtelingen opvangen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering nadat GroenLinks (GL) een motie indiende om te horen wat de gemeente doet om de druk op de opvanglocatie in Ter Apel te verminderen.

“De nood is hoog”, zei GL-fractievoorzitter Tim Endeveld. “We willen daarom het college oproepen om nog eens te zoeken naar nieuwe plekken en de gemeenteraad nog dit jaar bij te praten over de voortgang daarvan.” De meeste fracties konden daar in mee gaan. Alleen VVD en GPRB waren van plan om tegen de motie te stemmen, de laatste partij verliet zelfs de vergadering. Beide partijen zijn niet per definitie tegen, maar vooral ontstemd over het late indienen van de motie, dinsdagavond om 18.00 uur. Anderhalf uur voor de start van de vergadering. “We willen niet over één nacht ijs gaan bij een besluit”, zei Yola Hopmans van de VVD. “Daarom willen we de motie liever aanhouden en uitstellen.” Omdat de nood zo hoog is, zag Endeveld dat niet zitten.

Het was Jaap Uijthof, partijgenoot van Hopmans, die een uitweg zag. “Wilt u dat het college van B&W extra plekken gaat zoeken, of wilt u alleen weten wat er al gedaan is?” vroeg hij rechtstreeks aan zijn collega. Daaruit bleek dat GroenLinks wilde weten wat er al gedaan is en niet vraagt om extra locaties te zoeken.

Opvang beter verdelen

Burgemeester Carol van Eert vindt dat zijn gemeente zich sociaal op moet stellen, maar ziet ook een rol weggelegd voor andere gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland Midden. “In de naweeën van de opvangperiode in 2015 is gezegd dat Rheden en Arnhem substantieel aan opvang hebben gedaan en dat dat bij een nieuwe situatie beter verdeeld moet worden.” Ondanks die afspraak, besloot de gemeente in september toch om het pand aan de Arnhemsestraatweg 348 in Velp geschikt te maken voor de opvang van 130 vluchtelingen voor een periode van drie jaar.

Daarnaast heeft Rheden als voorzitter van het afstemmingsoverleg binnen de Veiligheidsregio veel energie gestoken om de opvang beter over de gemeenten te verdelen, aldus de burgemeester. “Ik vind het daarom mooi dat Duiven iets gaat doen op kleinere schaal en Arnhem is zo ook overstag gegaan”, zegt Van Eert. “Door deze plekken is er in onze regio veel meer opvang dan in de rest van Nederland.”

Vluchtelingen later naar Velp

Tijdens het bij praten van de gemeenteraad kon de burgemeester ook zeggen dat de eerste vluchtelingen later in Velp aankomen. Dat was gepland voor januari, maar wordt nu verderop in het eerste kwartaal van 2022. “Dat heeft met vergunningen te maken”, aldus Van Eert.

“We willen de opvang goed organiseren en neerzetten, ook financieel door de Rijksoverheid en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). We merken dat het Rijk dat op dit moment slecht kan organiseren en dat het COA het veel te druk heeft. Daarom vinden we ook dat we ons als college nu het beste kunnen focussen op de opvang van 130 plekken in Velp, zodat dat goed geregeld is. We denken dan ook dat we een extra aansporing van de raad niet nodig hebben, maar dat we op dit moment al genoeg doen.” Endeveld kon leven met deze update en trok de motie daarom in.

Zie ook

Eerste vluchtelingen gearriveerd op Arnhems cruiseschip

Jonge asielzoekers opgevangen in Duiven: ‘Er komen vijftig pubers bij’

Zorgen en blijdschap: Velp gaat 130 vluchtelingen opvangen

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect