Zak geld helpt woningbouw bij ziekenhuis Velp in het zadel

Hier komen straks bijna achthonderd woningen Foto: RTV Connect

– De zak geld van het Rijk helpt de woningbouw op het ziekenhuisterrein in Velp in het zadel. In het zogenaamde IJssel District verrijzen de komende tien jaar bijna achthonderd woningen en dat kan nog oplopen tot elfhonderd. De huizen zijn erg welkom op de vastzittende huizenmarkt.

“Vorig jaar kon je nog wel een appartement onder de twee ton kopen”, schetst makelaar en woningmarktconsulent José Wunderink – van Dijk een situatie. “Dat lukt je nu niet meer. Hetzelfde geldt voor grondgebonden koophuizen. Onder de drie ton zijn die zo goed als niet te krijgen.”

Wethouder gebiedsontwikkeling Ronald Haverkamp is dan ook blij dat de woningbouwimpuls van 2,7 miljoen euro toegekend is. “Het betekent dat de woningen er kunnen komen, de financiële drempel is weg.” Het geld maakt sneller bouwen mogelijk, maar dat betekent niet direct dat de huizen er eerder komen volgens de wethouder. “Rijnstate vertrekt hier begin 2023. Eerder dan dat kunnen we niet van start.” Maar niet het hele terrein is van het ziekenhuis. “Mogelijk kunnen we op een andere plek wel eerder beginnen.”

Buurt betrokken bij de plannen

Omwonenden die bezwaar maken, kunnen er ook voor zorgen dat de bouw vertraging oploopt. “Bij elk woningbouwproject zit weerstand en dat snap ik ook. Er verandert toch iets in het uitzicht voor hun neus”, zegt de wethouder. “We gaan de omwonenden goed bij de plannen betrekken en informeren, daar zijn we ook al mee bezig.” Zij komen ook met ideeën waar de ontwerpers verder mee kunnen. “Maak het niet te groot, niet te massaal, zorg voor voldoende groen”, somt Haverkamp een aantal zaken op.

De woningen staan er dus niet één, twee, drie en het duurt tien jaar voor ze er allemaal staan, maar toch denkt de makelaar dat ze de druk van de ketel kunnen halen. “Qua aantal huizen dat toegevoegd wordt is het voor Velp een fors project. Dus dat moet zeker verlichting kunnen geven.”

Gemengde samenstelling

Het IJssel District krijgt een gemengde samenstelling. Er komen een aantal woontorens, maar ook gezinswoningen. Minimaal zeventig procent moet volgens de gemeente betaalbaar zijn voor starters en mensen met een laag middeninkomen. Dat betekent dat de huur niet hoger dan 725 euro mag zijn voor een sociale huurwoning en maximaal 1000 euro is bij middenhuur.

Koopwoningen hebben een maximumprijs van 325.000 euro. Dat is nog steeds fors, zegt ook de makelaar. “Starters hebben een limiet, die kunnen ook niet zoveel overbieden. Maar de bouw van zoveel woningen zorgt ook voor doorstroming op andere plekken.” Halverwege 2023 kan als alles goed gaat gestart worden met de bouw, uiterlijk in 2034 moet het hele project klaar zijn. De eerste huizen zullen eerder opgeleverd worden.

Arnhem krijgt ook geld

Niet alleen Rheden krijgt een zak met geld. Ook Arnhem krijgt geld uit de woningbouwimpuls. Hier gaat het om ruim acht miljoen. De gemeente gaat het geld gebruiken voor de bouw van 1100 huizen in de wijk Kronenburg.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect