‘Verplaats schoolvakantie naar de winter’; horecaondernemer wil grote ingrepen

Horecaondernemer Oubaha wil harde ingrepen Foto: Omroep Gelderland

– Voor Khalid Oubaha, horecaondernemer in Nijmegen is met de lockdown de maat vol. “Dit is het failliet van de sector. Het is heel frustrerend.”

Hij windt zich op over hoe het kabinet met de coronacrisis omgaat. “Als ondernemer ben je met handen gebonden en het frustreert dat je ziet dat er geen maatregelen worden genomen.”

Hij waarschuwde een maand geleden al: voor Kerst zijn we weer dicht. “We waren zonder omikron ook dichtgegaan om het coronavirus in te dammen, die communicatie – ook nu drie weken dicht – is misleidend. ”

En als het aan Oubaha ligt, moet er flink worden ingegrepen. Het is oorlogstijd vindt hij. “Je ziet angst om beslissingen te maken, om fouten te maken. Maar in deze pandemie moet je gewoon handelen, dat is echt te traag.”

Vergaande ideeën heeft de ondernemer ook. “Zet alles op alles om die ventilatie beter te krijgen én verplaats de schoolvakanties na de winter.” Op die manier moet in de winterperiode lucht komen.

“Dat is belangrijk voor de ondernemer, die staat in de klei en wordt elke dag afgerekend op het resultaat. Door de schoolvakanties om te gooien zal je bijvoorbeeld ook met griep veel minder ziekenhuisbezettingen hebben en de samenleving en ondernemers hebben daar dan ook minder last van.”

Duizend diners én dan een lockdown

Raymond Kluit van restaurant de Watermolen in Velp is vanzelfsprekend ook niet blij met de lockdown: er stonden duizend diners op de planning. “Maar we blijven positief, als je kansen ziet in tijden die tegenzitten, dan moet je ze pakken.”

Die kansen heeft hij gevonden en gegrepen, want klanten weten de dinerservice van zijn restaurant goed te vinden. Kluit: “Vorig jaar tijdens de lockdown begonnen we ermee en nu is het een heel serieuze zaak. Als we er toen niet mee waren gestart, hadden we het nu waarschijnlijk niet gehad.”

Negatieve gevoelens

De lockdown, die het demissionaire kabinet zaterdag aankondigde, kwam voor hem niet onverwacht. “De persconferentie was geen verrassing. Toch snap ik wel dat het leidt tot veel negatieve gevoelens.” Zelf heeft Kluit geluk, vindt hij, met een restaurant waar afhalen goed mogelijk is. “Maar zit je in een autoloze zone in een stadscentrum, dan is het een stuk moeilijker.”

Tekst gaat verder onder de video.

Afhalen en bezorgen is populair, merkt hij, en de inkomsten dekken inmiddels bijna zijn normale opbrengst. Kan hij dan niet net zo goed de deuren van zijn zaak dichthouden? “Nee, dat gaat zeker niet gebeuren. De dynamiek in een restaurant, dat is waar het echt om gaat.”

Zie ook: