Kerk Parkstraat wijkt voor dure appartementen

De kerk in Velp die gesloopt wordt Foto: RTV Connect

– De kerk aan de Parkstraat in Velp maakt plaats voor acht dure appartementen. De gemeenteraad gaat akkoord met deze plannen, al ging dat niet zonder slag of stoot.

Meerdere raadsleden waren niet blij met de soms onduidelijke informatievoorziening door wethouder Ronald Haverkamp. Zo is er bij de ontwikkeling van de plannen gebruik gemaakt van twee woonvisies, omdat de oude vernieuwd werd in 2020. De plannen voor woningen op de plek van de kerk zijn al eerder ontwikkeld.

“Wij zijn in beginsel niet enthousiast over acht dure appartementen”, zegt Niels Booij van de PvdA. “Er is vast behoefte aan, maar we hadden liever een mix gezien.” Daar is naar gekeken zegt mede-initiatiefnemer Ernst Takkenberg, maar dat is volgens hem niet haalbaar. “We hebben alle varianten bekeken, van twintig tot elf appartementen”, verklaart hij. “Die zijn allemaal gestrand op hogere bouwkosten vanwege een ondergrondse parkeergarage en extra noodtrappenhuizen en balkons.”

Niet blij, toch akkoord

Andere partijen sluiten zich bij Booij aan. “Wij hebben liever betaalbare woningen, maar dat is niet altijd wenselijk. Zeker niet in zo’n klein project”, zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Hendri Witteveen. Henk Molenaar van de SP: “We hebben er moeite mee dat het geen voor iedereen toegankelijke plek wordt, er is voor iedereen behoefte aan woningen.” GroenLinks-fractievoorzitter Tim Endeveld sluit zich daar bij aan. “Juist midden in het dorp is het belangrijk dat iedereen er kan wonen.”

Desondanks zijn de raadsleden blij dat er actie ondernomen wordt. “Het is goed dat er iets aan gedaan wordt”, zegt Witteveen. “Er zijn geen bezwaren door omwonenden ingediend en dat weegt enorm zwaar”, aldus Magda Rook van GBRB. “Bovendien zit de PKN met een probleem als de vervallen kerk behouden blijft.” VVD’er Rob Koekkoek: “Als je de locatie nu niet aanpakt, wordt het een rotte kies. Dat wensen we de buurt, de kerk en de gemeente niet toe.”

Betere voorbereiding

De raadsleden vragen wel aan de wethouder om voortaan met een betere onderbouwing van de ideeën te komen, zodat er niet veel vragen en onduidelijkheden over blijven. Wethouder Haverkamp gaf toe dat hij zich ruiterlijk vergist heeft in hoe de gemeenteraad zou reageren. Hij beloofde hen voortaan beter bij het plan te betrekken.

Maar hij gooide de bal ook deels terug naar de raadsleden. “Ik presenteer twee keer per jaar alle projecten ruimtelijke ordening aan de gemeenteraad, en dan krijg ik geen reactie. Bij deze doe ik een beroep op u om daar meer te reageren, zodat ik beter weet waar ik aan toe ben.”

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect