‘Hoe laf kun je zijn?’ Jarenlange celstraf geëist voor overval op bejaarde weduwe

Nadat de overvaller de vrouw had opgesloten vertrok hij met de buit. Foto: Eigen foto / Lisette Ruzius

– Tegen een 36-jarige man die een oudere vrouw overviel in haar woning in Velp is vandaag zes jaar celstraf geëist. “Verdachte heeft een 82-jarige vrouw beroofd van een flinke som geld en andere spullen en daarbij op grove wijze geweld gebruikt. Tegen een volstrekt weerloze, bejaarde vrouw. Hoe laf kun je zijn.” Met deze woorden motiveerde de officier van justitie zijn eis.

De overval vond op 7 september dit jaar plaats aan de Biesdelselaan. De vrouw was net weduwe geworden en dacht dat de man, die keurig gekleed voor de deur stond, de crematie kwam regelen.

Bij de keel gegrepen

Volgens de verklaring van het slachtoffer riep de man meteen nadat hij binnen gelaten was om geld, greep haar bij de keel, werkte haar naar de grond en trok haar mee naar de slaapkamer.

Daar kreeg de vrouw een tie-wrap om haar hand. De overvaller vond op aanwijzingen van de vrouw een geldkistje en haalde hier in totaal 10.000 euro, Zwitserse franken ter waarde van 1300 euro, paspoorten en bankpassen uit. Nadat de overvaller de vrouw had opgesloten in een kamer, vertrok hij met de buit. Een getuige zag de vrouw voor het raam staan en hoorde haar om hulp roepen.

DNA op tie-wrap

De verdachte stelde in de veronderstelling te zijn geweest dat de vrouw al veel langer weduwe was. Hij bagatelliseerde het geweld. De officier wees echter op de tie-wrap om de pols van de vrouw, waarop ook DNA van de verdachte is gevonden. “Verdachte heeft zich geen moment bekommerd om het lot van mevrouw en heeft haar alleen en ontredderd achtergelaten. Deur op slot en wegwezen.”

Haar gevoel van veiligheid is haar keihard ontnomen

De overval heeft volgens de officier van justitie de enorme impact gehad op de vrouw. “Haar gevoel van veiligheid en het vertrouwen in mensen is haar keihard ontnomen. Nog diezelfde dag is zij vertrokken uit haar woning. Zij durfde er geen dag langer meer te wonen.”

Verdachte gaf geen openheid van zaken over waar het geld is gebleven. Ook wees hij naar een tipgever, van wie hij de naam niet wilde noemen. Dat rekende de officier hem zwaar aan. Bij de bepaling van de strafmaat hield hij rekening met het forse strafblad van de verdachte, die ten tijde van de overval pas enkele maanden weer op vrije voeten was.