Buurtkastjes steeds populairder om goederen weg te geven

Wethouder Gea Hofstede en initiatiefnemer Joyce Briegoos nemen het eerste kastje in Dieren in gebruik Foto: Gemeente Rheden

– Op steeds meer plekken in de regio zijn buurtkastjes te vinden. Naast Duiven en Westervoort, zijn de kastjes nu ook op drie plekken in Dieren te vinden.

De kastjes in de Van der Duyn van Maasdamstraat, de Fazantlaan en de Berkenhof kwamen er op initiatief van Joyce Briegoos dankzij de Ik Buurt Mee-cheques van de gemeente Rheden. Onlangs kreeg ieder huishouden zo’n bon op de deurmat, waarmee een maatschappelijk doel naar keuze gesteund kan worden. De actie leverde zoveel op dat er ook meteen producten voor in de kastjes gekocht konden worden.

In een buurtkastje, vergelijkbaar met een keukenkastje, kunnen omwonenden houdbare – en verzorgingsproducten achterlaten voor hun buurtbewoners. Ze zijn bedoeld om mensen met weinig inkomen te helpen, maar ook om verspilling van producten tegen te gaan. Behalve omwonenden delen in Dieren ook plaatselijke winkeliers hun niet meer verkoopbare spullen via de kastjes.

Het kastje staat meestal gewoon bij iemand in de voortuin, zoals in Dieren en in Duiven aan de Melrose. In Westervoort staat het in de tuin van de protestantse kerk aan de Dorpsstraat.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect