Gelderse radiozender verstoorde landende vliegtuigen op Schiphol

Foto ter illustratie. Foto: ANP

– Piloten kregen de afgelopen weken verschillende keren piratenmuziek van een Gelderse ‘stoorzender’ te horen toen zij vliegveld Schiphol naderden. Ze hoorden piratenmuziek op een frequentie waarop zij eigenlijk instructies zouden krijgen voor de landing.

Een FM-zender uit Gelderland zond uit op die frequentie. Die had wel een vergunning maar hield zich niet aan de regels. Dat meldt de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Piratenzender

Het Agentschap Telecom heeft de zender uit de lucht gehaald. Volgens het agentschap betrof het een evenementenzender uit Dieren, die tijdelijk werd gebruikt voor een inzamelingsactie. Volgens het agentschap was de oorzaak van de verstoring dat de antenne te hoog is of dat er met een te sterk signaal wordt uitgezonden.

De Ster van Gelderland

Piratenzender De Ster van Gelderland die uitzond vanuit Dieren beaamt dat hun uitzending is stilgelegd. Piraat Johan Haverhoek: “Dat waren wij ja. Er belde een agent dat we de uitzending moesten staken en daar hebben we gehoor aan gegeven. Het Agentschap Telecom is niet ter plekke komen controleren en het zit ook niet zoals zij zeggen. Onze masthoogte was gewoon correct en we hebben niet met meer vermogen uitgezonden dan was toegestaan. We gebruikten maar 15,8 Watt, want we riskeren die hoge bekeuringen niet. Er is ook niks in beslag genomen. En we hebben inmiddels ook gewoon onze uitzendigen mogen hervatten. Misschien hebben die piloten zelf te laag gevlogen.”

Geen acuut gevaar

Er is geen acuut gevaarlijke situatie geweest volgens de luchtverkeersleiding. Maar stoorzenders zijn gevaarlijk als luchtverkeersleiders en piloten elkaar niet kunnen bereiken, en vliegtuigen elkaar daardoor in het drukke luchtruim rondom Schiphol te dicht naderen.