Melkkoe of voor nop; zo regelen gemeenten het parkeren

Parkeerterrein in de blauwe zone in Duiven Foto: Eelco Walraven

– Het is één van de grootste frustraties als je met de auto het centrum van een dorp of stad in gaat: een parkeerplek vinden en wat je ervoor moet doen. In de ene plaats moet je betalen, een dorp verderop is een blauwe kaart voldoende en als je geluk hebt, hoef je nergens naar om te kijken.

Parkeren is verreweg het duurste in Arnhem. In het centrum betaal je 2,90 per uur op straat, in de andere zones rond het centrum 1,75. Je betaalt ook het langst in Arnhem: van 9.00 uur tot 23.00 uur, behalve op zon- en feestdagen. Dan gelden andere tijden en tarieven. Heel anders is het in Renkum, daar is er alleen een blauwe zone in het centrum van Oosterbeek. Je parkeert hier maximaal twee uur van 9.00 uur tot 17.00 uur en op koopavond tot 20.00 uur. De gemeente heeft geen plannen om dit te wijzigen. Wel wordt er regelmatig gekeken of de zones naar tevredenheid zijn, of dat er iets veranderd moet worden.

In Doesburg betaal je in het centrum een standaard bedrag van 1,35 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur op een van de 386 parkeerplaatsen. Bijzonder is dat je met een kaartje op alle betaald parkeren plekken in de stad kunt staan. Je kunt dus naar een andere plek rijden als je wilt. Aan de rand van het centrum zijn enkele grote parkeerterreinen ingericht met in totaal 417 plaatsen, waar je gratis kunt staan. Aan het beleid van de gemeente gaat wel wat veranderen. Er zijn plannen om het kernwinkelgebied helemaal autovrij te maken tussen eind april en eind september. Om toch voldoende parkeerplaatsen te houden, wordt het terrein op De Bleek uitgebreid.

Betaald parkeren terug

In het centrum van Zevenaar werd het betaald parkeren enkele maanden deels opgeschort op verzoek van de gemeenteraad. Sinds 4 augustus hoeven automobilisten niet te betalen op woensdag en donderdag, maar dat wordt teruggedraaid. Het tarief in Zevenaar voor de 1766 vakken is 90 cent per uur. Aan de rand van het centrum ligt een grote parkeergelegenheid op het BAT-terrein, waar je gratis kunt staan, net als bij het station. In 2022 bekijkt de gemeente of nieuw parkeerbeleid nodig is.

Rheden besloot per 2020 het betaald parkeren juist helemaal af te schaffen. In Velp stonden op de Vlashofstraat en de Wilhelminastraat nog betaalautomaten. Daarnaast waren er blauwe zones. Omdat dit beleid tot veel verwarring leidde en niet klantvriendelijk was, zijn de parkeerautomaten weggehaald. Nu werkt de gemeente alleen nog met blauwe zones in het centrum van Velp en in vier straten in Dieren.

Het beste af in Westervoort

Duiven werkt met een blauwe zone in het hele centrum. Hier gaat het om ruim 350 plekken, waar je twee uur mag staan. Net als in Westervoort geldt de zone van maandag tot en met zaterdag vanaf 9 uur. De eindtijd is afhankelijk van welke dag het is. Net buiten het centrum, achter het gemeentehuis en de helft van parkeerplaats Liemersplein, zijn 158 plekken waar je langer kunt parkeren. Hier gaat mogelijk wel iets in veranderen, want de gemeente is ook hier bezig met nieuw parkeerbeleid. In de loop van volgend jaar wordt duidelijk hoe dat eruit gaat zien.

Het beste af ben je als automobilist misschien wel in Westervoort. De gemeente heeft ook hier het hele centrum aangewezen als blauwe zone. In totaal gaat het om ruim tweehonderd parkeervakken waar je twee uur mag staan. Maar aan de overkant van de weg bij winkelcentrum De Wyborgh ligt het station, met 124 gratis plekken. Bovendien ligt aan de andere kant van het spoor, net iets verder van het centrum, nog een kleine gratis parkeerplaats aan de Dorpsstraat met 45 plekken.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Connect