2022 is nu echt begonnen, want Bart (71) is het dak weer op geweest

Bart Matser verlegt elk jaar de dakpannen op zijn huis in Rheden. Foto: Omroep Gelderland

– Het nieuwe jaar begint eigenlijk pas echt als Bart Matser uit Rheden zijn pannen op het dak verlegt. Al jaren verwisselt de 71-jarige op nieuwjaarsdag de dakpannen, zodat het goede jaartal is af te lezen.

Dit jaar was het een kleine klus: even een 1 door een 2 vervangen:

De traditie in Rheden gaat terug naar 1998, toen Bart voor het eerst oranje dakpannen aanbracht. Toen was er Aanvallen WK 98 te lezen, verwijzend naar het WK voetbal. Sinds 2000 is op het huis aan de Arnhemsestraatweg het huidige jaartal af te lezen.

Zolang ik me goed voel, ga ik door

Bart denkt er voorlopig nog niet aan om met de traditie te stoppen, ook al beginnen de jaren ook bij hem te tellen. “Dit voorjaar zag het er niet zo best uit, ik tobde met mijn been. Maar zolang ik me nog goed voel, doe ik het nog.”

Dit jaar heeft de Rhedenaar geluk met het weer. “Het is ook weleens zo koud geweest, dat ik een schroevendraaier moest gebruiken om wat lossigheid te krijgen. Nu zijn de pannen wel wat nat en glad, dus ik moet een klein beetje uitkijken.”

Binnen tien minuten heeft Bart de klus geklaard. Trots zit hij naast op het dak, waar nu 2022 is af te lezen. “Heb ik dat vlot gedaan, of niet?”

Afbeelding
2022 is nu echt begonnen. Foto: Omroep Gelderland