Rheden en Rozendaal informeren burgers over houtkachels

Vuur

– Door de winter is ook het houtstookseizoen weer aangebroken. Liefhebbers van houtkachels en open haarden vinden het stoken van een vuurtje vaak gezellig. Maar helaas, het is ook schadelijk voor gezondheid én milieu, zo melden gemeenten Rheden en Rozendaal.

Houtstook in de provincie Gelderland behoort tot de top-3 van luchtverontreinigingsbronnen. Particuliere houtstook zorgt zelfs voor ongeveer 9% van de gezondheidsschade. Daarom vragen de gemeentes rekening te houden met de overlast die houtstook kan veroorzaken.

Een houtkachel is overigens geen duurzaam alternatief voor het verwarmen van uw woning. Voor het milieu is het beter om een woning op een andere manier te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen met een zonneboiler, of een waterpomp.

Stookwijzer.nu

Op de website www.stookwijzer.nu staan slimme tips voor verstandig hout stoken. Gaat u hout stoken, bekijk dan ook eerst de stookwijzer op deze website, of de weersomstandigheden het stoken van hout toelaten. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven.

Heeft u overlast?
En wie overlast ervaart door het stookgedrag van anderen bewoners in de buurt kan via deze website een melding doen. Alle meldingen worden ook naar de gemeentes doorgestuurd.

Dorus Klomberg, wethouder duurzaamheid: “Ik vind het belangrijk dat we met zijn allen werken aan de vermindering van CO2 uitstoot. Bij het stoken van hout komt, naast andere schadelijke stoffen, relatief veel CO2 vrij. Hout is daarom geen duurzaam alternatief voor een fossiele verwarming. En hout wordt schaarser en duurder. Daarom heb ik liever dat we hout niet verbranden, maar bijvoorbeeld inzetten voor de bouw van duurzame woningen.”

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden