Vrouw poept naast ingang van restaurant: ‘Ze had schijt aan de coronaregels’

De vrouw doet haar behoefte naast de ingang van De Waag. Foto: De Waag

– Roy Kappert kon het haast niet geloven toen hij de camerabeelden van zijn restaurant in Doesburg zondagmiddag terugkeek. Te zien was hoe een vrouw pal voor De Waag haar behoefte deed. “Dit gaat echt alle grenzen over.”

Volgens Kappert kwam de vrouw zondag aan het begin van de middag de horecagelegenheid in het centrum van Doesburg binnen. De Waag is nu alleen open voor afhalen. “Ze vertelde dat ze uit Wijk bij Duurstede kwam en nodig naar het toilet moest, maar wij hebben haar uitgelegd dat we dat vanwege de coronamaatregelen helaas niet konden toelaten.”

Overstuur

Het personeel wees de vrouw volgens de horecabaas vervolgens op een openbaar toilet in de mosterdstad. “Even later kwam ze overstuur terug. We zouden haar de verkeerde kant op hebben gestuurd en nu ging ze toch écht hier naar het toilet. Maar we zeiden dat we daar geen boete van 4000 euro voor wilden riskeren.”

Toen de vrouw zei dat ze ‘dan wel voor de zaak zou gaan zitten’, nam Kappert dat niet direct serieus. Tot hij de grote boodschap van de vrouw naast de deur zag liggen en hij de camerabeelden terugkeek.

De vrouw gebruikte haar mondkapje in plaats van wc-papier:

Kappert besloot de beelden op social media te zetten. “Deze mevrouw uit Wijk bij Duurstede had duidelijk schijt aan de coronaregels”, zo valt erbij te lezen.

‘We hebben het al zo zwaar te verduren’

De horecabaas koos er bewust voor de vrouw te kakken te zetten en niet onherkenbaar te maken. “Er hangt een bordje dat we camerabeelden maken. Maar ik wil vooral een signaal afgeven. Deze actie gaat mij echt veel te ver. Waar zijn we zijn we mee bezig in deze wereld? Het wederzijds respect is ver te zoeken.”

Hij had niet het idee dat de plotselinge aandrang van de vrouw een medische achtergrond had. “Ze moest gewoon nodig. En blijkbaar heeft deze vrouw zulke lage normen en waarden, dat ze gewoon midden voor het pand poept. Doe het in de kattenbak, maar niet voor de deur van de horeca. We hebben het al zo zwaar te verduren deze tijd.”

‘Openbaar toilet te ver weg’
“We merken dat dit vaker voorkomt”, zegt Ivo Thonon van de Toiletalliantie. Dat is een club die al langer pleit voor meer openbare toiletten in Nederland. “Eén op de vijf mensen heeft moeite om zijn plas of poep op te houden”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. “Daarom willen we ook graag dat gemeenten tijdens een lockdown tijdelijk extra openbare toiletten bijplaatsen, om dit soort dingen te voorkomen. Bijvoorbeeld Roermond, Alkmaar, Zwolle en Nijmegen hebben dat al gedaan.”

Doesburg heeft wel een permanent openbaar toilet, maar daarover is Thonon niet bepaald te spreken. “Ik ben daar zelf ook wel eens geweest, ja. Dat is ergens op een parkeerplaats, ver buiten het centrum. Dat is ver lopen als je nodig moet en het is ook nog eens lastig te vinden.” Toch is hij geen voorstander van wildpoepen. “Zeker als je dit uit protest doet, dat is niet goed te keuren. Maar ja, hoge nood is hoge nood.” Had de horecaondernemer de vrouw dan toch in zijn zaak moeten toelaten voor een grote boodschap? “Nou, ik snap wel dat hij de deur dichthield. Vierduizend euro boete, dat wil je ook niet.” Hij roept daarom de gemeente Doesburg op om ook extra tijdelijke openbare toiletten te plaatsen.