Loslopende honden en wandelaars in rustgebieden, natuurclubs zijn het beu

Wild op de Veluwezoom heeft last van verstoringen

– De provincie Gelderland en andere natuurbeheerders moeten per direct handhaven in de natuur van de Veluwezoom. De provincie moet daarvoor extra geld uit het coronanoodfonds halen.

Door de coronacrisis loopt de verstoring van de natuur steeds verder uit de hand, vinden vier natuur- en landgoedverenigingen die daarover een brief hebben gestuurd naar de provincie, gemeenten en natuurbeheerders.

De zuidelijke Veluwezoom strekt zich uit van Wageningen in het westen naar Dieren in het oosten. Het is een deels historisch natuurgebied en heeft een beschermde status vanwege de rijkdom aan bijzondere planten en dieren. De provincie is verantwoordelijk voor het ‘in goede stand houden’ van habitats en soorten in een beschermd natuurgebied.

‘Veel drukker sinds corona’

Sinds het begin van de coronacrisis is het veel drukker geworden in de natuur. “Honden lopen los, mountainbikers rijden ver buiten hun parcours, wandelaars in de rustgebieden van wild, reptielen worden platgereden en bodemerosie, zelfs bij archeologische structuren”, sommen de verenigingen op. Ze ergeren zich dat terreinbeheerders wel waarschuwen, maar nauwelijks optreden.

De briefschrijvers willen dat de provincie ingrijpt. Ook moet er geen vergunning meer worden afgegeven voor de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen bij de bossen. En kwetsbare natuurgebieden moeten helemaal worden gesloten voor mountainbikers.