Veel verwarring over quarantaineregels: zo zit het nu

Als je positief test moet je altijd in quarantaine. Foto: ANP

– Sinds de persconferentie van afgelopen vrijdag zijn de quarantaineregels weer versoepeld. Maar de GGD zegt dat er veel vragen binnenkomen, omdat de regels voor verwarring zorgen. Daarom zetten wij de regels die nu gelden nog even op een rij.

Afgelopen vrijdag meldden minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dat de regels voor de quarantaine bij een coronabesmetting worden aangepast. En dan vooral voor mensen die hun boosterprik al gehad hebben of als je recent besmet bent geweest. Die uitzonderingsregel is bijna in ieder geval toe te passen.

Als je klachten hebt

Als je denkt dat je besmet bent met corona, moet je thuisblijven en een afspraak maken voor een coronatest. Tot je de uitslag weet, laat je niemand in huis en ga je zelf ook nergens op bezoek. Doe dus zelf ook geen boodschappen.

Als je corona hebt

Als je positief bent getest, moet je altijd in quarantaine, ongeacht of je gevaccineerd bent of niet. Je hoort vervolgens van een medewerker van de GGD wat je dan moet doen. Wel geldt altijd de regel dat je er alles aan moet doen om je eventuele huisgenoten niet te besmetten. Dat betekent dat je in een aparte ruimte verblijft, ook in de nacht.

Als je partner besmet is en in isolatie gaat

Als je huisgenoot, zoals je partner, besmet is met het coronavirus gaat hij in quarantaine. De overheid verwacht dat hij tijdens de quarantaine, zichzelf zoveel mogelijk isoleert in één kamer en dus ook zo weinig mogelijk contact heeft met jou als huisgenoot.

Als jij in één huis woont met de besmette persoon moet je ook quarantaine. Om die quarantaine te verkorten kun je op dag vijf een test laten doen. Als die negatief is mag je uit quarantaine.

Maar ben jij één van onderstaande uitzonderingsgevallen? Dan hoef jij niet in quarantaine:

  • Als je zelf korter dan acht weken geleden positief getest bent, je bent hersteld en dus geen klachten meer hebt
  • Als je langer dan één week geleden het boostervaccin hebt gehad

Wel geldt altijd dat je zoveel mogelijk afstand moet houden van je besmette huisgenoot en dat je bij klachten alsnog in quarantaine gaat. Als je klachten krijgt, moet je sowieso in quarantaine – ook als uitzonderingsgeval.

Als je partner besmet is en niet in isolatie gaat

Als je partner of huisgenoot niet in isolatie kan wegens omstandigheden, moet je als huisgenoot in quarantaine. Vervolgens laat je jezelf ook zo snel mogelijk testen. Maar in dit geval geldt: als je negatief test, moet je alsnog in quarantaine blijven. Op het moment dat jouw huisgenoot niet meer besmettelijk is (vaak na zeven dagen), begint het tweede deel van jouw quarantaine. Je blijft dan nog eens tien dagen in quarantaine, tenzij je GGD-test op dag vijf negatief is.

In dit geval geldt opnieuw de uitzondering voor mensen die korter dan acht weken geleden positief is getest, of als je langer dan één week geleden je boosterprik hebt gehaald.

Als je in contact bent geweest met iemand met corona

Wat als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus? In eerste instantie geldt dat je dan direct in quarantaine moet. Vervolgens moet je jezelf zo snel mogelijk laten testen. Bij een negatieve test blijf je in quarantaine en test je op dag vijf opnieuw laten testen. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine.

Maar ook in dit geval geldt dat mensen die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad óf korter dan acht weken geleden corona hebben gehad, niet meer in quarantaine hoeven. Mocht je wel klachten hebben, dan moet je wel in quarantaine.

Als je kind besmet is

Maar hoe zit dat nu als je kind(eren) het coronavirus hebben? Vooral jongere kinderen kunnen lastig in isolatie op hun eigen kamer. In het geval dat je kind niet in isolatie gaat op zijn eigen kamer, dan moet het hele gezin in quarantaine.

Het kind dat positief getest is, mag pas weer uit quarantaine als het niet meer besmettelijk is. Het kind blijft thuis en mag pas weer naar buiten als het niet meer besmettelijk is. Het kind is niet meer besmettelijk als het na 7 dagen (dag 0 is start klachten) 24 uur volledig klachtenvrij is. Als er helemaal geen klachten zijn, dan geldt dat je uit quarantaine mag, zeven dagen nadat de (positieve) test is afgenomen.

En als ouders van een besmet kind? Je blijft binnen vanaf het moment dat je kind positief is getest. De overheid stelt dat je zelf ook zo snel mogelijk een test moet laten doen (bij de GGD of een zelftest). Maar als je kind na die zeven dagen niet meer besmettelijk is, blijft je als ouders vervolgens nog eens tien dagen thuis in quarantaine. Deze laatste periode van tien dagen kan je verkorten door op dag vijf weer een test te doen bij de GGD. Als je negatief bent kan je uit quarantaine.

Maar ook hier geldt weer de quarantaine-uitzondering voor ouders;

  • Als je zelf korter dan acht weken geleden positief getest bent, je bent hersteld en dus geen klachten meer hebt
  • Als je langer dan één week geleden het boostervaccin hebt gehad

Als er een besmetting is op basisschool of op de kinderopvang

Mocht er in de klas of in groep van je kind (jonger dan 13 jaar) een besmetting zijn, dan hoeven je kinderen niet in quarantaine. Wel geldt dat je kind thuisblijft als hij klachten heeft en dan een test doet bij de GGD. Mochten er meerdere besmettingen zijn binnen een groep, doet de GGD onderzoek. Er kan dan alsnog worden geadviseerd dat de hele groep in quarantaine moet.

Als er een besmetting is op de middelbare school

Zit je kind op het voortgezet onderwijs, dan geldt dat bij één of twee besmettingen in de klas, slechts de ‘nauwe contacten’ in quarantaine moeten. Nauwe contacten zijn mensen die minimaal 15 minuten binnen de anderhalve meter van de besmette persoon zijn geweest. Andere leerlingen en docenten hoeven niet in quarantaine.

Bij drie of meer besmettingen per klas binnen zeven dagen moet de hele groep of klas wel in quarantaine.

Als je een cruciaal beroep hebt

Voor mensen met een cruciaal beroep gaan er binnenkort weer andere regels gelden. Rijksoverheid zegt op haar site dat die regels ‘op zijn laatst vanaf 21 januari 2022 gelden’. Dan volgt er ook uitgebreidere informatie.

Quarantainecheck

Vind je het nog steeds onduidelijk? Dan kan je bij twijfel de quarantainecheck van de overheid doen. Daarin wordt vervolgens per dag uitgelegd wat jij moet doen.

Bij deze quarantainecheck is de uitzonderingsregel niet meegenomen, dus als u langer dan een week de boosterprik hebt of korter dan acht weken geleden corona heeft gehad, is deze quarantainecheck niet van toepassing.