Rhedenaren niet blij met waardebonnenactie van de gemeente [Update]

Watisjouwrheden.nl Foto: Gemeente Rheden

– [Update] Via de gemeente Rheden hebben bijna 5900 huurders en woningeigenaren de waardebon van 70 euro ingewisseld om daarmee energie te besparen in huis. Maar de subsidiepot van 452.000 euro voor de energiebesparende maatregelen in de gemeente Rheden is nu al op. En daar zijn veel inwoners uit de gemeente Rheden niet blij mee.

De actie is sneller gelopen dan gedacht. Oorspronkelijk zou deze tot en met juli lopen. Maar de subsidiepot van de rijksoverheid voor onze gemeente is nu al leeg. In 2021 mochten eerste de huurders gebruik maken van de actie. En deze maand de woningeigenaren. Maar na een week was er geen geld meer in de pot.

Veel inwoners uit de gemeente Rheden zijn niet blij. Op sociaal media reageren ruim 100 mensen boos en/of verbaasd richting de gemeente.

Dennis Posthuma zegt: “Als je iets wil doen voor de bewoners van je gemeente zorg dan dat ze allemaal mee kunnen doen. Of doe het niet.”

Dennis Schraa vervolgt: “Kansloos verhaal dit. Als je iets doet voor de bewoners in je gemeente, zorg dan dat ze het ook kunnen gebruiken.”

Daarna zegt Gerrit Baank: “Ik begrijp dat deze keuze gemaakt wordt. Alleen begrijp ik niet waarom de bon eerst naar de huurders is gestuurd. En later pas naar de woningeigenaren. Wat was daar de reden voor?”

Gemeente Rheden reageerde als volgt op social media: “Wij begrijpen de teleurstelling bij de mensen die de bon niet meer kunnen verzilveren. Blijkbaar was de animo zo groot dat het budget binnen een paar dagen op was. Vanuit de rijksoverheid is budget beschikbaar gesteld voor deze actie en het totale bedrag is onder gemeentes verdeeld. Wij hadden zelf geen invloed op de hoogte van het bedrag vanwege de verdeelsleutel. Met nieuwe inkoop- en andere acties in de toekomst hopen wij dat nog meer inwoners energiebesparende maatregelen in hun woning kunnen treffen.”

Vraagtekens bij subsidiepot
En een lezer van Studio Rheden heeft sterke vraagtekens bij deze subsidiepot. Hij stelde een opvallende vraag: “Er zijn 5900 mensen die 70 euro hebben gekregen. In totaal is dat 413.00 euro. Gemeente Rheden praat over 452.000 euro : 70 euro = 6450 huishoudens. Dat is een verschil van 550 huishoudens en 39.000 euro. Hoe kan dat?”

Warmtescans
Bij navraag bleek dat de gemeente een deel van de ontvangen subsidies heeft uitgegeven aan warmtescans.

Zie ook: Subsidiepot 452.000 euro voor energiebesparende maatregelen is op.

Zie ook: Woningeigenaren in gemeente Rheden ontvangen waardebon.

Update
De gemeente Rheden heeft ook laten weten laten waarom huurders als eerste aanspraak konden maken op de subsidie en daarna pas de woningeigenaren.

Gemeente Rheden: “Het betreft hier geld vanuit een regeling van de landelijke overheid. De eis bij deze regeling is dat minimaal 50% van de beschikbare subsidie / waardebonnen besteed / verzilverd moet worden door huurders. Om die 50% te halen zijn wij begonnen met het aanschrijven van die groep inwoners. Door hen eerder aan te schrijven en tijd te geven om te verzilveren, hoopten wij de maximale subsidie te kunnen verstrekken. Na het moment dat er meer dan 50% was besteed door huurders, hebben wij de regeling ook voor woningeigenaren geopend.

Als voorbeeld, indien huurders slechts in totaal voor 100.000 euro hadden verzilverd, dan konden wij voor woningeigenaren ook maar tot dat bedrag gaan en zou de subsidie niet volledig besteed worden.”

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden