Nieuwe inwoners Wiardi Hoeve krijgen valdetectielamp

Valdetectielamp Nobi Foto: Karel Waignem

– Zorgrésidence de Wiardi Hoeve in Velp heeft een primeur. Als eerste in Nederland krijgt de zorginstelling twintig intelligente lampen, die een val van de nieuwe bewoners detecteren én vervolgens direct hulp inroepen van het verplegend personeel.

“Helaas is het risico op vallen bij ouderen groot. Eén op de drie 65-plussers valt minstens eenmaal per jaar”, aldus Esther Kempenaar, mede-initiatiefnemer van de Wiardi Hoeve.

“In veel gevallen levert dit ernstig letsel op. Het welzijn van onze bewoners staat altijd voorop, dus voor ons is het een logische stap om de appartementen uit te rusten met de Nobi-lampen. Mocht een bewoner onverhoopt ten val komen, dan is ons verplegend personeel snel ter plekke om de noodzakelijke hulp te verlenen.”

Volgens Kempenaar gaat het om een flinke investering voor de Wiardi Hoeve. Een grote lamp kost ongeveer 1500 euro. Er worden per kamer twee lampen geïnstalleerd.

Levens redden
Bij zware valincidenten telt elke minuut, zo vertelt Roeland Pelgrims van Nobi: “Zo weten we dat 20 procent van alle ouderen die op Eerste Hulp worden binnengebracht, langer dan een uur op de grond lagen. Binnen deze groep stijgt de mortaliteit binnen zes maanden na het valincident tot 50 procent. Dit jaar hebben onze lampen dertig vallen gedetecteerd, waarmee dus daadwerkelijk levens zijn gered.”

De Wiardi Hoeve aan de Ringallee in Velp gaat op 1 maart 2022 open en biedt dan ruimte aan 10 ouderen met geheugenproblemen en dementie.

Afbeelding
Valdetectielamp Nobi Foto: Karel Waignem

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden