Eén op de drie huishoudens buurt mee in de gemeente Rheden

Ik buurt mee Foto: Studio Rheden

– Het tweede jaar van de actie ‘Ik buurt mee! ’ was ondanks de aanhoudende coronacrisis een goed jaar om op terug te kijken volgens de gemeente Rheden. ‘Er werden weliswaar iets minder initiatieven aangemeld: van 108 in 2020 naar 101 in 2021. Maar daar staat een hoger activeringspercentage van de cheques tegenover: van 29% in 2020 naar 32% in 2021. Dus een hogere respons op iets minder initiatieven. ’

Behoefte aan sociaal contact

“Ondanks de vaak lastige omstandigheden door de coronamaatregelen zoeken inwoners van Rheden elkaar op om coronaproof initiatieven te organiseren. Hoewel het elkaar fysiek treffen niet altijd mogelijk was, organiseren inwoners toch behoorlijk vaak initiatieven met het thema ‘ontmoeting’. Dit laat zien dat Rhedenaren behoefte hebben aan sociaal contact in hun buurt of straat en dat Ik buurt mee! een goed middel is om dit te realiseren,” zo meldt de gemeente Rheden.

Betere leefomgeving en meer woonplezier

Naast ontmoetingen, organiseren inwoners ook veel initiatieven waarbij ze de handen uit de mouwen steken om de buitenruimte op te knappen. De Ik buurt mee!-initiatieven dragen op deze manier bij aan een verbeterde leefomgeving en aan meer woonplezier.

Belangrijkste resultaten 2021

In totaal heeft de gemeente 42.648 cheques uitgegeven van 7,50 euro. Dat had een waarde van 319.860,00. Daarvan zijn 13.801 cheques gebruikt. Die hadden een waarde van 103.507,50

Dat betekent dat 32% (1 op de 3 huishoudens) heeft meegedaan aan de actie. In Ellecom deden de meeste mensen mee, maar liefst 61%. In De Steeg slechts 25%.

Er waren 101 aangemelde initiatieven. Slechts 5 aangemelde initiatieven zijn vorig jaar afgekeurd. Dit komt bijvoorbeeld omdat de activiteit niet voor iedereen gratis toegankelijk was. Overigens zijn niet alle initiatieven, die zijn aangemeld in 2021, ook al meteen dit jaar uitgevoerd. Er zijn in totaal 69 initiatieven uitgevoerd in 2021, deels zijn dit initiatieven die al in 2020 zijn aangemeld. En van de initiatieven die in 2021 zijn aangemeld, zijn er ook nog een aantal aan het sparen.

Ik buurt mee! gaat door

Afgelopen jaar vielen op vrijdag 2 april en vrijdag 29 oktober 2021 de ‘Ik buurt mee!’ waardecheque van 7,50 euro bij alle 21.000 huishoudens in de gemeente Rheden op de mat.

Wethouder Marc Budel: “Via het platform Ik buurt mee! dragen inwoners bij aan initiatieven van, voor en door buurtgenoten. Na twee jaar blijkt het platform al een schot in de roos te zijn. Zelfs in moeilijke coronatijden blijken buren/inwoners elkaar te vinden om samen mooie initiatieven te realiseren in hun buurt. Als wethouder word ik hier erg blij van maar nog belangrijker ik zie en hoor dat het onze inwoners blij maakt. En daar doen we het voor! “

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden