Op drukke dagen is een rondje Posbank niet meer mogelijk

Afsluiting bij de Posbank. Foto: Omroep Gelderland (archief)

– De gemeenteraden van Rheden en Rozendaal hebben dinsdag met ruime meerderheid aan stemmen ingestemd met het ‘Principeplan scenario D’ Veluwezoom. Dit betekent dat in de weekenden en op feestdagen in de periode tussen 1 april en 31 oktober het gebied voor doorgaand gemotoriseerd afgesloten wordt.

Op deze dagen is wel een aantal parkeerplaatsen in het gebied (en dus ook het Paviljoen De Posbank) bereikbaar. Maar het is niet meer mogelijk om een rondje te rijden. De Kluizenaarsweg naar het Rozendaalse veld blijft wel open. Het Principeplan wordt in de komende maanden verder uitgewerkt tot een Masterplan met een uitvoeringsprogramma.

Het ‘Principeplan scenario D’ is door de gemeenteraad in Rheden met zestien stemmen voor en elf stemmen tegen aangenomen. In Rozendaal waren vijf stemmen voor en drie tegen.

Aanvullende maatregelen
Om voor het gemotoriseerd verkeer duidelijk te maken wanneer welke wegen open zijn en waar parkeergelegenheid beschikbaar is, komt er een parkeerverwijssysteem. Het ‘Principeplan scenario D’ stimuleert ook om meer gebruik te maken van parkeergelegenheid in het hele gebied van de Veluwezoom. Daarnaast is het plan een aanzet om het gebied rond het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten beter in te richten en de verbinding tussen de Posbank en het station Rheden te verbeteren.

Masterplan Veluwezoom
Sinds het voorjaar van 2021 werken de twee gemeenten samen met Natuurmonumenten aan het Masterplan Veluwezoom. Dit Masterplan moet ervoor zorgen dat de balans tussen natuur en recreatie in het Nationaal Park Veluwezoom wordt verbeterd. Het vastgestelde Principeplan wordt nu uitgewerkt tot het Masterplan Veluwezoom.

De verwachting is dat zowel het Masterplan als het uitvoeringsprogramma nog voor de zomer van dit jaar aan de gemeenteraden worden aangeboden.

Wethouder Ronald Haverkamp: ‘Ik ben blij dat de gemeenteraad een besluit heeft genomen om een eerste stap te zetten om de balans tussen natuur en recreatie op de Veluwezoom te herstellen. Gelet op de toegenomen drukte in dit gebied was dit ook heel hard nodig. Er wordt hier al decennialang over gesproken en nu gaat er daadwerkelijk wat gebeuren. Een historisch moment en een belangrijke mijlpaal.. Want door dit besluit te nemen kijken we naar de toekomst zodat ook onze kinderen en hun kleinkinderen van dit mooie stukje natuur kunnen blijven genieten.”

Zie ook: Colleges leggen Principeplan scenario D Veluwezoom voor aan gemeenteraden
Zie ook: Scenario C nog geen uitgemaakte zaak
Zie ook: Veluwezoom alleen in hoogseizoen deels dicht

Door: Martin Slijper, Mediapartner Studio Rheden